eur:
393.02
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
El tudja képzelni, hogy nem is ül az autóban, amikor parkol?

El tudja képzelni, hogy nem is ül az autóban, amikor parkol?

A következő években egyre több automata funkció jelenhet meg a gépjárművekben, a fejlődés végén pedig az önvezető autóhoz ér az iparág - mondta a Bosch főosztályvezetője annak apropóján, hogy a vállalat bemutatót tartott a jövő autóipari megoldásairól. Szőke Zoltán szerint az autótechnológiai fejlesztések rohamosan gyorsulni fognak.

Egyre több vezetői funkciót vesz át a gépjármű a sofőrtől – emelte ki a Bosch főosztályvezetője.

„Szerencsére egyre elterjedtebb például a vészfékező üzemmód, amelyek radar, illetve videó alapján ismerik fel a veszélyes helyzetet. A második lépésben a rendszer értékeli, valóban olyan-e a szituáció, amelyben be kell avatkozni. Előkészíti a fékeket, és ha szükség van rá, az akadály előtt megállítja a járművet.”

Szőke Zoltán hozzátette, ilyen módon nemcsak statikus, hanem dinamikus, mozgó tárgyak: állatok, de akár emberek felismerése is lehetséges. Az ultrahang- és kameraalapú rendszerek célja pedig a parkolás okozta stressz csökkentése.

„Okostelefonnal, vagy a kulcsba, távvezérlőbe épített elektronikus érzékelő segítségével a vezető folyamatosan felügyeli a parkolást, akár az autón kívülről. A következő évtized első felében már magas automatizáltságú rendszerek a piacon is elérhetőek lesznek.”

Az ilyen rendszerek fejlesztése komplex folyamat és akár több évig is tarthat, ugyanakkor látszik, hogy ez felgyorsult, az ilyen funkciók hamar elérhetőek lesznek – tette hozzá a Bosch főosztályvezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×