eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Mikor baj, ha rolád vagy tekercs a bejgli?

Mikor baj, ha rolád vagy tekercs a bejgli?

Terjed az az eljárás, hogy a gyártók átnevezik a hagyományos élelmiszereket, hogy ne kelljen alkalmazniuk az élelmiszerkönyv előírásait, így lesz a bejgliből rolád - mondta az InfoRádióban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal adventi ellenőrzéseiről a szervezet élelmiszerbiztonsági igazgatója. Pleva György hozzátette, ez ellen nem tudnak fellépni.

Mikor baj, ha rolád vagy tekercs a bejgli?

A szezonális ellenőrzések mindig az adott ünnepkörhöz köthető, olyankor sokkal nagyobb mennyiségben jelenlévő termékek ellenőrzését jelentik – magyarázta a NÉBIH élelmiszerbiztonsági igazgatója.

Pleva György hozzátette: „ilyenkor elsősorban az édességeket, csokoládékat ellenőrizzük a mikulás és karácsonyi időszaknak megfelelően. Kiemelt figyelmet fordítunk azokra az állati eredetű élelmiszerekre, elsősorban hús- és halféleségekre, amelyek ilyenkor nagyobb mennyiségben kerülnek az asztalra, illetve a szezon tipikus élelmiszereire, a virsliféleségekre, a borokra és a pezsgőkre is.”

Hozzátette, a bejgliket és a szaloncukrokat is kiemelten ellenőrzik.

Mikor baj, ha rolád vagy tekercs a bejgli?

„A bejgli is olyan termék, amelyet a Magyar Élelmiszerkönyv véd, a szaloncukrokra mintavétellel egybekötött ellenőrző sorozatot rendeltünk el, amely érzékszervi és különböző laboratóriumi és élelmiszerbiztonsági, valamint mikrobiológiai vizsgálatokat jelent.”

A szaloncukrok esetében az élelmiszerkönyv a különböző összetevők arányát rögzíti, mekkora töltőanyagnak, illetve borítóanyagnak kell lennie és a bevonóanyag tulajdonságait is tartalmazza – mondta el a NÉBIH élelmiszerbiztonsági igazgatója.

Mikor baj, ha rolád vagy tekercs a bejgli?

Mikor baj, ha rolád vagy tekercs a bejgli?

 „A jobb minőségű csokoládéval borított szaloncukrot válasszuk!”

A bejglinél a 40 százalék tölteléktartalom alapvető élelmiszerkönyvi előírás – mondta NÉBIH élelmiszerbiztonsági igazgatója. Hozzátette, az egyéb érzékszervi tulajdonságokat speciális laboratóriumokban vizsgálják.

„Sajnos terjed az a szokás, hogy a gyártók inkább nem nevezik bejglinek a terméket, mert a vásárlók úgyis az olcsóbb tekercset vagy roládot választják.”

Ha az egyéb minőségi, jelölési előírásoknak megfelel a termék, a hivatal ez ellen nem tud fellépni – hangsúlyozta Pleva György.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×