eur:
392.92
usd:
363.45
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Szelfi készül a társadalomról

Internetes kitöltéssel indult október elsejétől a kisnépszámlálás, a KSH csaknem egymillió embert keres meg a következő egy hónapban.

Bár sokan nem hallottak még róla, 1963 óta van mikrocenzus, azaz kis népszámlálás, amelynek az a célja, hogy a 10 évenkénti demográfiai összeírások félidejében készüljön egy kép a társadalom állapotáról. A KSH elnök-helyettese úgy fogalmazott: a mikrocenzus tulajdonképpen egy szelfi. Németh Zsolt hozzátette: ennek alapján határozható meg, hogy a népszámlálás óta eltelt öt évben, milyen változások voltak a magyar társadalomban.

A magyar társadalom egy nagyon színes, nagyon összetett társadalom. A legkülönbözőbb szempontok szerint képezhető csoportoknak is kell látni önmagukat: hol vagyunk, hányan vagyunk, milyen a korszerkezetünk, hol élünk ebben az országban.”

Az elmúlt napokban 440 ezer háztartás kapott levelet, melyben arról értesítették, hogy részt kell venni a kis népszámlásában. A levélben egy internetes kódot is kaptak az érintettek, amely október elsejétől éles, ekkortól, ha bejelentkeznek a mikrocenzus.hu oldalon, kitölthetik otthon, kényelmesen a kérdőíveket. Az internetes válaszadás október 9-ig lehetséges. A számlálóbiztosok október 10-től indulnak, a kisnépszámlálás november elején zárul.

Az összegyűjtött adatok elsősorban a népesség összetételét mutatják meg, életkor, nem, családi állapot, iskolai végzettség, foglalkoztatottság, és más mutatók alapján, emellett a lakásállomány főbb jellemzőit is megmutatják.

Az alapnak számító személyi és lakás kérdőívek mellett további öt kiegészítő kérdéssor is van, ezek közül minden háztartáshoz csak egyféle tartozik. A kiegészítő kérdések öt téma köré csoportosulnak: a társadalmi rétegződés, a foglalkozások presztízse, a szubjektív jólét, vagy másképpen mondva boldogságérzet, az egészségi problémákból fakadó akadályozottság, valamint a nemzetközi elvándorlás.

A mikrocenzus mintegy 3,5 milliárd forintba kerül, az első eredmények félév múlva várhatóak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 4. 14:57
×
×
×
×