eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

A magyarok harmada gondol előre a nyugdíjas korára

Bár a magyar felnőttkorú lakosság mintegy 40 százaléka rendelkezik valamilyen megtakarítással, csak 18 százaléknak van kifejezetten nyugdíj célú megtakarítása - mondta a GFK ügyfélkapcsolati menedzsere. Ertl András hozzátette: az aktív háztartásokban mintegy kétszerese a havi jövedelem a nyugdíjas háztartásokhoz képest.

A magyarok harmada biztos benne, hogy a nyugdíja mellett más jövedelemforrása is lesz idős korában. Erre szükségük is lehet, hiszen az OTP öngondoskodási Index eredményei szerint a mai aktív korú lakosság arra számít, hogy a nyugdíjából nem fog tudni megélni. Az OTP Nyugdíjpénztár sajtóeseményén azonban kiderült, nem mindegy, hogy ez a bevétel időskori munkából, vagy megtakarításokból származik majd.

A lakosság mindössze három százaléka gondolja úgy, hogy biztosan meg fog tudni élni időskori nyugdíjából. Még szomorúbb a helyzet, ha arról kérdezzük őket, hogy jövedelmük hány százalékából tudnának megélni, és ehhez képest mire számítanak nyugdíjas éveikben. Az eredményekből ugyanis kiderült, hogy 77 százalékból tudnának megélni ugyanakkor az összeg 66%-ára számítanak. Vagyis a lakosság jelentős része szerint a nyugdíj a nem lesz elég a megélhetéshez.

Felméréseink bizonyítják, hogy a legtöbben felismerték már, hogy a jövőben kizárólag a nyugdíjuk nem lesz elegendő az időskori anyagi biztonság megteremtéséhez. Azt is látjuk azonban, hogy sokan rossz helyen keresik erre a megoldást. A lakosság 64 százaléka például úgy gondolja, hogy nyugdíjas korában is dolgozni kényszerül majd. Ez azonban azt eredményezheti, hogy a ma ismert békés nyugdíjas évek eltűnnek, és az emberek jelentős része élete utolsó időszakát is munkával töltheti” hívta fel a figyelmet NagyCsaba ügyvezető igazgató. „Mi az OTP Nyugdíjpénztárnál ugyanakkor hiszünk abban, hogy ügyfeleink tudatos és folyamatos megtakarításokkal gondoskodhatnak arról, hogy nyugdíjas korukban azt csinálják, amihez kedvük van. Hiszen ha egy ma 35 éves fiatal nyugdíjas koráig havi 5 000 forintot félretesz, akkor a mai átlagnyugdíj 25 százalékával növelheti időskori bevételeit- fűzte hozzá az ügyvezető igazgató.

Az aktív korú lakosság megtakarítási szokásai kapcsán Ertl András a GfK Hungária ügyfélkapcsolati menedzsere elmondta: „Sajnos a magyar fogyasztók pénzügyi ismereteivel nem igazán lehet dicsekedni, nemzetközi összehasonlításban azonban mégsem kell szégyenkeznünk, jellemzően másutt sem tájékozottabbak az emberek e téren. Abban különbözünk viszont – már akár pár régiós országtól is – hogy kisebb a megtakarítók aránya, tízből mindössze négy 15 és 69 év közötti magyarnak van akármilyen megtakarítása. A GfK Financial Intelligence rendszeres mérése alapján jelenleg a harmincas éveikben járó megtakarítóknak is mindössze 38 százaléka gondol a nyugdíjas korra, tehát minden ötödik-hatodik ember a korcsoportból. A nyugdíjhoz közeledő ötvenes korosztályon már jobban látszik az igyekezet, majdnem minden negyedik áldoz a gondtalan időskori évek érdekében. Sosem késő elkezdeni, de ha magasabb szinten lenne a pénzügyi ismeretek terén a lakosság, többen felismernék, hogy 5 százalékos hozam mellett egy befektetés 10 év alatt 1,6-szorosára hízik, 30 év alatt viszont 4,3-szorosára. Érdemes tehát időben megtenni az első lépést.”

A 218 600 pénztári taggal rendelkező OTP Nyugdíjpénztár ezért a következő hónapokban egy rendhagyó kampány során arra hívja fel a lakosság figyelmét, hogy az élethosszig tartó munka helyett inkább a megtakarításokat válasszák. Így nyugdíjas korukban azzal foglalkozhatnak, amivel szeretnének, kiránduljanak, utazzanak, vagy éppen unokáikkal töltsék az időt.

Mi, az OTP Nyugdíjpénztárnál a kiszámítható hozamok, és a stabil, átlátható és kiszámítható megtakarítási lehetőségek biztosításával szeretnénk hozzájárulni a nyugdíjaskor „megmentéséhez”. Munkánkat igazolja, hogy stabilan őrizzük piacvezető pozíciónkat, mind a pénztári vagyont, mind pedig a taglétszámot illetően”- tette hozzá Nagy Csaba.

Az OTP Nyugdíjpénztárhoz 2016-ban 7000 új tag csatlakozott, ami 17%-os emelkedés a tavalyi év hasonló időszakához képest. Ugyanebben az időszakban az egy főre eső vagyon 3,3 százalékkal, 890 000 forintról 920 000-re emelkedett, a pénztár által kezelt vagyon összege pedig idén júniusban átlépte a 200 milliárd forintos értéket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×