eur:
392.24
usd:
362.11
bux:
72087.21
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta

Aggódnak a balatoni önkormányzatok

A Balatoni Szövetség (BSZ) Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez fordult az idegenforgalmi adó (ifa) mellé járó állami kiegészítés tervezett csökkentése miatt, ami a szövetség szerint ellehetetlenítené a balatoni önkormányzatokat - közölte Balassa Balázs, a szövetség elnöke pénteken az MTI-vel.

Az üdülőrégió önkormányzatait tömörítő szövetség elnöke, Szigliget független polgármestere kifejtette, a parlament költségvetési bizottsága a jövő évi költségvetés kapcsán bizottsági módosító javaslatcsomagot fogadott el, amelyben az is szerepel, hogy az ifa minden forintjához eddig nyújtott 1,55 forint állami normatívát 55 fillérrel csökkentsék.

A BSZ a levélben a minisztert arra kérte, hogy ezt a turisztikai szempontból érintett önkormányzatokra "méltánytalan és aránytalan" változtatási szándékot vesse el, a jelenleg jól működő rendszert megtartva.

A szövetség elnöke közölte, ha a javaslatot elfogadják, a kiemelt üdülőkörzet önkormányzatai nem lesznek képesek a turizmust szolgáló alapfeladatok ellátására.

A Balaton térségében, ahol egyéb ipari tevékenység nem alakulhat ki a régiót védő Balaton-törvény értelmében sem, komoly teher hárul az önkormányzatokra a lakosságszám olykor tízszeresét is kitevő vendégforgalom kiszolgálása miatt - tette hozzá. Példaként említette a szükséges infrastrukturális feltételek megteremtését, amely négyszer-ötször annyiba kerül, mintha csak a helyi lakossággal kellene számolniuk.

A balatoni települések minden ifa-bevételt visszaforgatnak a turizmusba. Ha ezek a források szűkülnek, az önkormányzatok nem, vagy csak részben tudják biztosítani az idelátogató vendégek számára a megszokott és elvárható településképet, szolgáltatásokat - fejtette ki.

Emlékeztetett arra, hogy korábban a szocialista kormány is módosította az ifa-normatívát, 50 fillérrel csökkentve azt, amit később a Fidesz által vezetett kormány visszaállított.

Címlapról ajánljuk
Így indult Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin megbeszélése – videó

Így indult Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin megbeszélése – videó

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kremlben fogadta Orbán Viktort, ahol sajtónyilvánosan váltottak egymással néhány szót.

Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

A Fidesz európai parlamenti képviselője reálisnak tartja, hogy a formálódó Patrióták Európáért pártszövetség a frakcióalapítás feltételeként előírt országszám dupláját, illetve a létszám négyszeresét is teljesítheti. Deutsch Tamás arról is beszélt az InfoRádióban, hogy a frakció a jövő hét elején alakulhat meg, és szerinte az Európai Parlament harmadik vagy negyedik legnagyobb ereje lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott, és kamerák előtt váltottak néhány mondatot. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan, és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×