eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Miért sújtja magasabb áfakulcs a tartós tejet?

Miért sújtja magasabb áfakulcs a tartós tejet?

Egyelőre nem lehet tudni, miért különbözteti meg a jövőre életbe lépő áfatörvény a tartós és a nem tartós tejet. "Ha a fehérítés a szándék, akkor miért marad ki az áfacsalással sújtott tartós tej?" - tette fel a kérdést az RSM adópartnere. Hegedűs Sándor szerint ugyanígy nehéz lesz kategorizálni, hogy mi tartozhat majd az éttermekben helyben készült alkoholmentes italok közé.

„Az áfakulcs csökkentésének jellemzően két indokát lehet megfogalmazni: az egyik, hogy a fogyasztói árak csökkenjenek és a fogyasztás növekedjen, a másik pedig a feketegazdaság visszaszorítása, hiszen az áfakulcs esetén ezekkel a termékekkel egyre kevésbé éri meg csalni. Miért lehet az, hogy pont a tartós tejek esetében marad meg a 27%-os áfakulcs, amelyeknél a visszaélések sokkal jelentősebbek?” - tette fel a kérdést Hegedűs Sándor, az RSM adópartnere.

Hozzátette: információk szerint a tej vonatkozásában inkább a tartós készítményekkel történtek visszaélések, így ez a visszaszorító hatás nem fog érvényesülni.

„A másik, ami elgondolkodtató, hogy éppen a tartós tejek fogyasztása jellemző a nagycsaládosokra, vagy azokra, akik nagyobb tejfogyasztók, ennek következtében számukra az érvényesülő árcsökkenés nem fog megvalósulni. Döntés előtt állnak, hogy a továbbiakban tartós tejet vagy gyorsabban romló tejet vegyenek” - részletezte a szakember.

Hegedűs Sándor elmondta, hogy a többi tejtermék esetében fennmarad a jelenleg is hatályos szabályozás, tehát 18%-os áfakulcs fog vonatkozni a tejtermékekre. 

„Érdemi változás nem fog fellépni sem az árak esetében, sem pedig a vállalkozási oldalról” - szögezte le.

Hozzáfűzte: eddig úgy tűnt, csak a helyben fogyasztott étel lesz 18%-os, most viszont kiderült, hogy az éttermekben helyben készített alkoholmentes italok kategóriája is 18%-os áfájú lesz.

„Ebből rögtön gondolhatnánk azt, hogy egyszerűsítés, hiszen ezáltal egy éttermi szolgáltatás esetében nem kell megkülönböztetni az ételt és az italt. De ha valaki étterembe jár, jól tudja, hogy a helyben készített italok aránya nem magas, így ez a megkülönböztetés továbbra is érvényben lesz, hiszen ha valaki üveges üdítőt fog vásárolni és helyben fogyasztani, továbbra is 27%-os áfakulccsal kell számolni” - fogalmazott az RSM adópartnere.

Hegedűs Sándor szerint az is kérdés, mi minősül helyben készített italnak.

„Várható, hogy a NAV majd a későbbiek során egy állásfoglalásban ezt a kérdést is vizsgálni fogja. Például bizonyos gyorséttermi láncoknál koncentrátumból állítják elő helyben az üdítőitalt – ebben az esetben vajon vonatkozik-e rá a rendelkezés? Ugyanez a kérdés merül fel a szörp esetében is. Várjuk az adóhatóság és a jogalkotó állásfoglalását” - mondta Hegedűs Sándor, az RSM adópartnere az InfoRádiónak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×