eur:
392.83
usd:
363.53
bux:
72272.53
2024. július 4. csütörtök Ulrik

IMF: súlyos világgazdasági károkat okozna a Brexit

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint helyi és globális szinten is súlyos gazdasági károkat okozna, ha Nagy-Britannia az EU-tagságról júniusra kiírt népszavazás eredményeként távozna az Európai Unióból.

Az IMF kedden nyilvánosságra hozott féléves világgazdasági jelentésének Nagy-Britanniára vonatkozó fejezete szerint a közelgő referendum önmagában is komoly bizonytalanságot okoz a brit gazdaságban aktív befektetői körben, és ennek máris látszanak a gazdaság aktivitására gyakorolt következményei.

A valutaalap ezért 1,9 százalékra rontotta a brit hazai össztermék (GDP) idei növekedési ütemére adott előrejelzését az eddigi prognózisában szereplő 2,2 százalékról. A szervezet hangsúlyozta, hogy az új előrejelzés is arra az esetre vonatkozik, ha a június 23-án esedékes népszavazáson a brit választók többsége a bennmaradásra szavaz, és így Nagy-Britannia az unió tagja marad.

Ugyanezt a forgatókönyvet alapul véve az IMF 2017-re 2,2 százalékos növekedést vár a brit gazdaságban; ez a prognózis nem módosult.

Az IMF szerint a Brexit - vagyis Nagy-Britannia esetleges távozása az EU-ból - a világgazdaság egészét is lassíthatja, és ez visszahatásként még tovább ronthatja a brit gazdaság kilátásait.

A Nemzetközi Valutaalap a világgazdaságot terhelő egyik legnagyobb kockázatnak nevezte a Brexit lehetőségét.

Matthew Elliott, a kilépés mellett kampányoló legnagyobb brit szervezet, a Vote Leave vezetője az IMF-jelentésre válaszul kiadott nyilatkozatában annak a véleményének adott hangot, hogy a valutaalap korábbi előrejelzései "következetesen tévesnek bizonyultak" Nagy-Britannia és más gazdaságok esetében is. Hozzátette: megítélése szerint semmiféle bizonyíték nincs arra, hogy az EU-népszavazás kiírása bizonytalanságot keltett volna a brit gazdaság iránt.

A brit üzleti szféra és a londoni elemzői közösség azonban az IMF-hez hasonlóan a Brexit súlyos kockázataira hívja fel a figyelmet.

A Brit Iparszövetség (CBI), amelynek 190 ezer brit üzleti vállalkozás a tagja, legújabb tanulmányában közölte, hogy az évtized végéig akár százmilliárd font (csaknem 40 ezer milliárd forint) veszteséget is okozhatna a brit gazdaságnak az ország távozása az EU-ból.

Az enyhébb és súlyosabb forgatókönyveket felvázoló 79 oldalas tanulmány szerint - amelyet a CBI megbízásából a PwC üzleti tanácsadó cég állított össze - Brexit esetén a nominális brit hazai össztermék 2020-ban 3-5,5 százalékkal lenne alacsonyabb, mint abban az esetben, ha Nagy-Britannia akkor is az EU tagja lenne.

A PwC becslése szerint ez 55-100 milliárd font - háztartásonként 2100-3700 font - közötti nominális gazdasági veszteséget jelentene 2015-ös árfolyamokon számolva, elsősorban a Brexit okozta piaci-befektetői bizonytalanságok miatt.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) legutóbbi helyzetértékelése szerint a brit állampapírpiacon aktív külföldi portfolió-befektetők tranzakcióinak legutóbbi adatai aggasztó képet mutatnak a brit folyómérleg-egyenleg rekordszintű hiányának finanszírozása szempontjából is a népszavazás közeledtével.

A ház szerint a folyómérleg-deficitet a tavalyi negyedik negyedévben - amikor a hiány elérte a GDP 7 százalékát - még gond nélkül finanszírozták a portfolió-beáramlások. Az idei első negyedévben azonban már nehezebb helyzetről árulkodott a brit állampapírok - gilt - piacán zajló folyamatos eladás a külföldi befektetők részéről, és az is, hogy markánsan lassult a brit gazdaságba érkező külföldi működőtőke-beáramlás.

A Bank of America-Merrill Lynch londoni közgazdászai szerint gyaníthatóan a Brexit lehetőségével összefüggő aggodalom az első számú oka annak, hogy a gilt-piacon tapasztalt tavalyi erőteljes kereslet megfordulni látszik.

A cég elemzői idézik a Bank of England - a brit jegybank - kimutatását, amely szerint a brit állampapír-piacon az idei első negyedévben mért halmozott nettó kiáramlás elérte a 9,3 milliárd fontot, elsősorban a nem rezidens portfolió-befektetők eladásai miatt.

Címlapról ajánljuk
Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Több párt érdeke, hogy az Európai Parlament kitolja a frakciók bejelentésének időpontját. Eredetileg július 4. éjfélkor jár le az informális határidő, az EP alakuló ülésére pedig július közepén kerülhet sor – mondta Feledy Botond. Arra is felhívta a figyelmet, hogy egy frakció megléte és a létszáma meghatározza azt, hogy pénzügyi forrásokban, pozíciókban, felszólalásokban milyen erőt képviselhet majd az Európai Parlamentben.

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 4. 14:57
×
×
×
×