eur:
392.88
usd:
363.34
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Sürgető az öntözés problémája

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) tárcaközi egyeztetést kezdeményezett az öntözés problémáinak hatékony és gyors megoldása érdekében a Földművelésügyi Minisztérium, a Belügyminisztérium és a Miniszterelnökség között, bevonva a Nemzetgazdasági Minisztériumot is - mondta el a NAK alelnöke, Hubai Imre hétfőn Szigetszentmiklóson, sajtótájékoztatón.

Az eseményen az agrárgazdasági szakterületek aktuális helyzetét értékelte Hubai Imre vidékfejlesztésért, Éder Tamás élelmiszeriparért és Zászlós Tibor mezőgazdaságért felelős NAK-alelnök.

A vidékfejlesztésért felelős alelnök emlékeztetett arra, hogy a kormány márciusban benyújtotta az Európai Uniónak Magyarország felülvizsgált vízgyűjtő-gazdálkodási tervét, amely az elkövetkező hét évben meghatározza az öntözési lehetőségeket és az öntözésfejlesztési támogatásokat. A jóváhagyást követően májusban elindulhatnak az öntözésfejlesztési támogatások - hívta fel a figyelmet.

Hozzátette: a vízgyűjtő-gazdálkodási terv mellett azonban az öntözővízhez való hozzáféréssel kapcsolatos jogszabályokat is felül kellett vizsgálni.

Hubai Imre jelezte: a Vidékfejlesztési Program (VP) keretében a mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztésére, az öntözött területek növelésére az idén tavasszal 49,5 milliárd forint forrással jelenik meg a pályázati felhívás, a kertészetre vonatkozóan 76,5 milliárd forint juthat közvetlenül korszerűsítésére.

Kitért arra is, hogy októbertől ismét kell vízkészlet-járulékot fizetni, azonban a NAK kezdeményezésére a díjmentesség bizonyos esetekben továbbra is fennmaradhat. Megjegyezte: szintén kamarai javaslat volt, hogy a fenntartható vízgazdálkodás érdekében kapjanak amnesztiát az agráriumban engedély nélkül létesített kutak.

Éder Tamás alelnök beszámolójában arra hívta fel a figyelmet, hogy hiába bővült tavaly az élelmiszeripar termelése 4,3 százalékkal, a növekedés ezúttal is jelentősen elmaradt az ipar egészének közel 8 százalékos javulásától.

Ismertette, hogy az ágazat növekedése elsősorban az export 10 százalékot meghaladó erősödéséből fakadt, eközben a belföldi értékesítés bővülése alig haladta meg az egy százalékot. Jelezte: az export bővülése és a hazai gyenge értékesítés közti különbség rámutat a tömegtermékek területén fennálló versenyképességi gondokra. Ezen a területen a magyar élelmiszeripar versenyképessége súlyosan gyengült az elmúlt évtizedekben- mutatott rá.

Zászlós Tibor mezőgazdaságért felelős NAK-alelnök a sertés- és tejágazat problémáiról szólva úgy vélte, a problémák jelentős részben az orosz embargó hatásainak tudhatók be. A magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar kára mintegy 130 milliárd forintra tehető az embargó következtében - mondta. Magyarország számára azonban ennél is jelentősebb az a közvetett kár, amit az unió belső piacain ragadt árufelesleg okoz - mutatott rá, hozzátéve: az orosz embargó hatásait a tej esetében súlyosbítja a kvóta eltörlése. Emlékeztetett: az unió tavaly ősszel 500 millió eurós rendkívüli támogatási csomagot különített el a tejtermelők és a sertéshústermelők támogatására, ebből Magyarországnak 2,9 milliárd forint jutott. Az uniós intézkedések nem érték el a kívánt hatást, ezért nemzeti hatáskörben kell lépéseket tenni - mondta.

Zászlós Tibor elmondása szerint a kormány 15 forint kilogrammonkénti árkiegészítő támogatásával Európa legnagyobb ilyen támogatását kapják a termelők, miközben a tej átvételi ára az egyik legalacsonyabb az EU-ban. Az alelnök az összefogásban látja a megoldást. A NAK javaslatai között szerepel egyebek mellett, hogy a hazai kiskereskedelmi láncok adjanak prioritást a hazai termékeknek, legyen felmentés a tej és tejtermék marketingje után fizetendő reklámadó alól, illetve minél hamarabb jelenjen meg a GMO-mentes jelölés a megfelelő minőségű, hazai nyerstejből előállított tejtermékeken.

A sertéságazat problémái között Zászlós Tibor a nagy mennyiségű spanyol importot említette, és szorgalmazta a Kiváló Minőségű Sertéshús (KMS) védjegy erősítését.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 4. 14:57
×
×
×
×