eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Beindul az Otthon Melege Program

Családi házak energetikai korszerűsítésére ír ki pályázatot júliustól a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A tárca államtitkára elmondta: egy pályázó legfeljebb 2 és fél millió forintot kaphat, a támogatási intenzitás pedig 40-55 százalék között lehet, és ösztönzik a fűtéskorszerűsítést, valamint a megújulók alkalmazását.

„A hatvanas-hetvenes és nyolcvanas években a családi házak energetikai szempontból nem megtakarításra épültek. Nem volt szigetelés, a nyílászárók elavultak, a fűtési rendszerük sem korszerű, ezért mindenképpen szükség volt arra, hogy a lakosságnak segítsünk, hogy saját beruházásban megvalósíthassák a felújítást” - mondta Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára.

Hozzátette: bárki pályázhat, aki magyarországi lakcímkártyával és állandó lakhellyel rendelkezik. A pályázatok július elsejétől nyílnak meg, régióként különbontva, a támogatás intenzitása pedig attól függ majd, hogy ki mennyi elemet valósít meg a felújításból. 40-55% lehet a vissza nem térítendő támogatás, a többit önrészből vagy hitelből kell hozzátenni.

„A maximális érték ingatlanonként 2 és fél millió forint. A célunk az, hogy minél többen teljes felújítást valósítsanak meg, ebbe az irányba mutat a rendszer” - fogalmazott az államtitkár.

Mint mondta, a júliusi pályázatot követően megtörténnek a kiértesítések, aki nyert, megkezdheti a beruházást. Utána több mint 1 év áll rendelkezésére, hogy megvalósítsa, tehát elég időt kap mind a pályázatra való felkészülésre, mind a kivitelezésre.

„A korábbi pályázatoknál - például a mosógép-programnál - is az volt a tapasztalatunk, hogy négyszer annyi igény érkezett, mint amennyi keretünk volt, tehát igyekeztünk a keretet kipótolni. A beruházás körülbelül 8-10 ezer körüli ingatlan esetében valósulhat meg, azon dolgozunk, hogy előteremtsük a pénzügyi feltételeket” - mondta Szabó Zsolt.

Hozzáfűzte: 5 milliárd forintról indulnak és akár 15 milliárdra is felmehet a keretösszeg. Még két feltételt szabnak: csak 1995. december 31. előtti és 135 négyzetméter alatti ingatlanok esetében járhat a támogatás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×