eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Ellentmondó hírek az állampapír-piac válságáról

Péntek délelőtt befagyott az adásvétel az állampapírok másodpiacán, aminek következtében olyan hírek terjedtek el, hogy rendkívüli ülést tart a jegybank Monetáris Tanácsa. A Pénzügyminisztérium szerint rémhírekről van szó.

Péntek délelőtt gyakorlatilag befagyott az adásvétel az állampapírok másodpiacán, ami mögött szakemberek szerint az áll, hogy a globális likviditáshiány miatt a magyar állampapírokból is menekülnek a külföldi befektetők.

A piacon ezért olyan hírek terjedtek el, melyek szerint válságtanácskozásra ültek volna össze a Pénzügyminisztérium, a jegybank és az Államadósság Kezelő Központ képviselői.

A Pénzügyminisztérium szóvivője rémhírnek minősítette az információt. "Az ideges piacon megalapozatlan hírek terjednek" - fogalmazott Pichler Ferenc. A szóvivő szerint az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) megtette a szükséges lépéseket az állampapír-piac stabilizációjára azzal, hogy csökkenti a kötvény, és növeli a diszkont kincstárjegyek kibocsátását.

Tagadta a válságtanácskozás hírét a Magyar Nemzeti Bank kommunikációs vezetője is. Iglódi-Csató Judit hangsúlyozta: nem tart és nem is tartott rendkívüli ülést az MNB Monetáris Tanácsa, és nem volt rendkívüli találkozó az ÁKK-val sem.

A kommunikációs vezető szerint a jegybank nem avatkozott be a kötvénypiacon és jelenleg nem is tervez ilyet.

Címlapról ajánljuk
Kevés a nevelőszülő, az örökbefogadás segítésével oldaná meg a helyzetet a kormány

Kevés a nevelőszülő, az örökbefogadás segítésével oldaná meg a helyzetet a kormány

Felgyorsítja a kórházakban hagyott újszülöttek örökbefogadási eljárását a kormány. Az elmúlt hónapokban már havonta csaknem kétszáz gyermek volt a kórházi osztályokon úgy, hogy a rokonaik nem keresték őket. Az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa fővárosszerte akciókkal hívja fel a figyelmet a kórházban hagyott csecsemők ügyére és az országos nevelőszülő-hiányra.

Szakértő: 2025-ben jelentős drágulás jöhet a lakáspiacon

Tovább gyorsíthatja az ingatlanok drágulását az a kormányzati bejelentés, amely szerint jövőre az önkéntes nyugdíjmegtakarításokat adómentesen lakáscélra lehet fordítani. A becslések szerint ez a lehetőség 300 milliárd forint extraforrást hozhat a lakáspiacra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 6. 07:40
×
×
×
×