eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Mosonyi: jó évet zárt a MOL

Jó évet zárt a Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. 2007-ben, az eredmények alapján stabil, kiszámítható a megtérülés - mondta Mosonyi György, a társaság vezérigazgatója.

A MOL hatékonysága jó, a világ élvonalába tartozik. A lekötött tőkére vetített megtérülési mutatója 19 százalék, ami az iparág egyik legjobbja, hiszen ez az arány a felső harmadba tartozó cégek esetében 18-23 százalék között van - mondta a vezérigazgató.

Mosonyi György azután tartott sajtótájékoztatót, hogy a társaság nyilvánosságra hozta tavalyi eredményét.

A vezérigazgató elmondta: tavaly nagyon jól alakult a MOL szempontjából az olaj ára és a finomítói árrés, ugyanakkor a dollár gyengülése negatívan hatott a gazdálkodásra.

A gázkitermelés tavaly 17 százalékkal csökkent, amiből 14 százalékpontot a Szőreg-1 gázmező felfüggesztett tevékenysége okozott. A csökkenés további 3 százaléka pedig annak tudható be, hogy a magyarországi mezők kimerülőben vannak, és a termelést egyelőre csak részben tudja stabilizálni a MOL.

A vezérigazgató kifejtette: a kőolaj-kitermelés szintén csökken Magyarországon, amit csak részben tud kompenzálni az akvizíciókból származó más országbeli kitermelés. Mivel tavaly 16 fúrásból 8 sikeres volt Magyarországon, a szénhidrogén-kitermelést 2008-ban a vállalat stabilizálni tudja, illetve 2010-től emelni képes a kitermelést a most meglévő portfolió alapján.

Mosonyi György elmondta azt is, hogy a feldolgozás-kereskedelem esetében 8 százalékkal nőtt tavaly az értékesítés, ami jóval magasabb a piaci 3-4 százalékos átlagnál.

A vezérigazgató a tervezett, 8 országban működő gázszállító cég bevonásával létrehozandó egységes szállítórendszerről és együttműködéséről közölte: ha megvalósul a kooperáció, akkor nő az ellátásbiztonság, és az iparági verseny is élénkül.

Hozzátette: Arad és Algyő között 2009 végére kiépítenek egy új vezetéket, és gondolkodnak a horvát-magyar összeköttetésről is. Ezáltal szintén javul az ellátásbiztonság, és tovább bővülhet a piac.

Mosonyi György szerint fontos az előrelépés a regionális együttműködésben, és reményét fejezte ki, hogy jól haladnak majd a tárgyalások.

A vezérigazgató a jövőről elmondta: az elmúlt időszakival azonos piaci körülmények között a MOL meg tudja ismételni a tavalyi eredményeket. Az elemzők többsége az idén hordónként átlagosan 80 dollár körüli olajárra számít.

Az előrejelzések szerint a finomítói árrések is 100 dollár felettiek lesznek a benzin és a gázolaj tonnánkénti ára esetében, és mivel a MOL-nak rendkívül jó hatékonyságú finomítói vannak, ez előnyös lesz számára. Az egyetlen bizonytalan tényező a dollár árfolyamának alakulása az euróhoz képest.

A vezérigazgató kifejtette: a kitermelést az idén lényegében stabilizálják, és azt várják, hogy részben az orosz kitermelés felfutásával 2009-2010 körül már nőni fog akvizíciók nélkül is.

Az akvizíciókról elhangzott, hogy a MOL most is tárgyal oroszországi, pakisztáni és nyugat-afrikai lehetőségekről, és együtt akar működni az indiai és líbiai állami olajcégekkel is.

A MOL reméli továbbá, hogy növelni tudja a horvát INA-ban a részesedését, amelyben az ottani állami tulajdonrész 50 százalék alá csökkent. Mosonyi György elmondta: hamarosan tárgyalni fognak a horvát kormánnyal az INA további sorsáról, és remélik, hogy a MOL szempontjából jól alakulnak a megbeszélések.

Kérdésekre válaszolva elhangzott: a MOL egyelőre nem kívánja kommentálni azt, hogy az OMV az unióhoz fordult az esetleges fúzió kapcsán. Igaz, továbbra sem támogatja, hogy Közép-Európában iparági monopólium jöjjön létre.

A vezérigazgató elmondta: a most napi 42 millió köbméter kapacitású, Ukrajnán is keresztül jövő gázvezeték magyarországi szakaszát bővítik, és így 30 millió köbméterrel, 72 millió köbméterre növelik a napi betáplálási kapacitást. A beruházás 2009-re valósul meg.

A MOL elképzelhetőnek tartja azt is, hogy az idei éves rendes közgyűlésen esetleg bevon saját részvényeket, de erről egyelőre nincs konkrét döntés.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×