eur:
401.32
usd:
366.13
bux:
73411.75
2024. október 4. péntek Ferenc

Az Ukrajna felé menő gázszállítás leállításával fenyeget a Gazprom

Az orosz Gazprom csütörtökön megfenyegette Ukrajnát, hogy hétfőtől leállítja a földgázszállítást Ukrajnának, hacsak Ukrajna nem rendezi adósságát. Ezt a Gazprom szóvivője, Szergej Kuprianov közölte tévényilatkozatában.

Az orosz gázipari óriás szóvivője szerint Ukrajna 1,5 milliárd dollárral tartozik már korábbi szállításokért.

A szállításokat lebonyolító, a Gazprom érdekeltségi körébe tartozó orosz-ukrán RosUkrEnergo cégnál január végén azt közölték, hogy az adósságrendezésről megkezdődtek a tárgyalások, de nem vezettek eredményre.

A kérdés különösen kényes, nemcsak azért, mert Ukrajnán halad át az Európába irányuló orosz gázexport 80 százaléka - a korábbi hasonló nézeteltérések már okoztak fennakadásokat az európai szállításokban, legutóbb 2006 elején -, hanem azért is, mert az új ukrán kormányfő újra akarja tárgyalni az orosz gáz tranzitdíját.

Julia Timosenko januárban felpanaszolta, hogy miközben a gáz ára közel megháromszorozódott, a tranzitdíj gyakorlatilag változatlan.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Az egész világ lélegzetvisszafojtva figyel, hamarosan megindulhat Izrael elsöprő válaszcsapása - Híreink a közel-keleti konfliktusról pénteken

Az egész világ lélegzetvisszafojtva figyel, hamarosan megindulhat Izrael elsöprő válaszcsapása - Híreink a közel-keleti konfliktusról pénteken

Az Egyesült Államok bejelentése szerint Izrael "napokon belül" megindíthatja az Irán elleni válaszcsapást, miközben az IDF alakulatai tovább harcolnak Libanonban. Jeruzsálem szerint folyamatosan hullanak a Teherán által támogatott terrorszervezetek vezetői, de az izraeli veszteségek is megugrottak. Jemen a vörös-tengeri hajózási útvonalak ellen intézett támadások felpörgetésével fenyeget. Cikkünk folyamatosan frissül az közel-keleti konfliktus legújabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×