eur:
401.6
usd:
364.16
bux:
72649.8
2024. október 3. csütörtök Helga

Az internetezők kérdése: vezetékes vagy mobil?

Az elmúlt év második felétől a mobilszolgáltatók egyre olcsóbb ajánlattal álltak és állnak elő a mobilinternet terén. Az árak mára elérik a vezetékes szolgáltatások szintjét. Szakértők egyetértenek abban, hogy egyre inkább érdemes elgondolkozni azon, hogy a mobilhálózaton internetezzünk-e.

Mobiltelefon-hálózaton internetezni nem újdonság, csak a kapcsolat sebessége nem mindegy, hiszen például a GPRS már túl lomha egy 3G, vagy egy HSDPA-hoz képest. A gyors kapcsolatért cserébe viszont némi korlátozást kell elviselni, nevezetesen, hogy 3G-s elérés jobbára csak a nagyobb városokban van. Még Budapesten sem teljes a lefedettség, egyik mobilcégnél sem.

A társaságok honlapján viszont mindenki megtalálja a térképet a lefedett területekről. Ahogy a vezetékes internetnél, úgy a mobilnál sem elérhető minden pillanatban a szerződésben megjelölt maximális sebesség. A társaságok általában a másodpercenkénti 1,5 és 3,6 megabit közötti letöltési sebességet jelölik meg.

A szolgáltatóknál elérhető most aktuális akcióban a Pannon és a Vodafone a modemet adja ingyen. Az 5 gigabyte-os csomagot a Pannon 5990 forintért adja, de 2 éves hűségnyilatkozattal már 3 ezerért elvihető. Majorosi Emese kommunikációs igazgató az InfoRádióban elmondta: 2007 slágerterméke volt a Pannonnál a mobilinternet. Mint mondta, idén is sok új előfizetőre számítanak, hiszen hálózatukkal az ország területének 99 százalékát lefedik.

A T-Mobile akciója szerint február végéig nem kell havidíjat fizetni, az 5 gigbyte-os csomag pedig 5790 forintba kerül.

A Vodafone 5 ezer forintért kínálja a vezeték nélküli internetet adatforgalmi díj nélkül, a csomag hivatalosan korlátlan, de 5 giga felett nem értelmezhető.

Egyes szakértők szerint 2008-ban nem várható olyan mértékű csökkenés a vezeték nélküli internet piacán, mint az 2007 második felében volt tapasztalható, de mivel a mobilinternet-árak mára gyakorlatilag elérték a vezetékes szolgáltatások árszintjét, és a mobilitás akár előny is lehet, kisebb átrendeződés elképzelhető a piacon, ezt a folyamatot már csak az erősítheti, ha egyre nagyobb lesz az országban a lefedettség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.04. péntek, 18:00
Dezső Tamás
a Migrációkutató Intézet főigazgatója
Mínuszban zártak az amerikai tőzsdék a fontos adatok előtt

Mínuszban zártak az amerikai tőzsdék a fontos adatok előtt

Ma az ázsiai tőzsdéken vegyes volt a piaci hangulat, és nagy negatív fordulat volt látható a kínai ingatlanfejlesztőknél. Európára is átterjedt a mérsékelten negatív befektetői légkör, estek az indexek, aztán a nyitást követően a vezető amerikai indexek is süllyedtek. Ebben szerepe lehetett a vártnál erősebb amerikai ISM szolgáltatói BMI-nek is, ami lassabb Fed kamatcsökkentést vetít előre, és annak is, hogy az iráni rakétacsapások miatt Izrael az iráni olajlétesítmények elleni csapást egyeztet az Egyesült Államokkal. Az is lényeges lehetett még, hogy a pénteki, kiemelt jelentőségű átfogó amerikai munkaerőpiaci jelentés előtt óvatossabbak voltak a befektetők az új pozíciók felvételével.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×