eur:
400.4
usd:
362.91
bux:
73059.71
2024. október 3. csütörtök Helga

Víztisztítók, amelyben halak és növények végzik a "munkát"

Organica szennyvíztisztítók épülnek Szerbiában és Franciaországban. A cég vezérigazgatója elmondta: a világ egyik legnagyobb szennyvíztisztítással foglalkozó vállalatával, a francia Veoliával kötöttek licencszerződést. Az Organica szennyvíztisztító tulajdonképpen egy botanikus kert, úgynevezett élőgépes technológián alapszik.

A szerbiai Újvidéken és a franciaországi Loire völgyében épít, leginkább egy botanikus kerthez hasonlító szennyvíztisztítót a magyar Organica Zrt. licence alapján a francia Veolia, a világ egyik legnagyobb víztisztítással foglalkozó vállalata.

Kenyeres István, az Organica Zrt. vezérigazgatója az InfoRádióban elmondta: jövőre még 10-12 hasonló tisztítót építenek.

A szennyvíztisztítók a magyar cég által kifejlesztett "élőgépek technológián" alapulnak.

Az Organica rendszerei botanikus kerthez hasonlítanak, ahol nemcsak baktériumokat alkalmaznak a tisztítás során, hanem növényeket és állatokat, többnyire halakat is. Ezek az élőlények építik be saját szervezetükbe a szennyező anyagokat.

A két ütemben megépülő szerbiai szennyvíztisztító először 10 ezer, majd 20 ezer ember szennyvízét tisztítja meg, a franciaországi kapacitása pedig 8 ezer emberre lesz elegendő.

A vezérigazgató szerint, bár még mindig épülnek a világban gigantikus központi szennyvíztisztítók, ezek helyét fokozatosan átveszik majd a helyi tisztítási módok. A szennyvizet ott fogják tisztítani, ahol keletkezik.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Egészen új rakétákkal támadta Irán Izraelt, de a fegyverek látványos kudarcot vallottak

Az InfoRádónak nyilatkozó Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő elmondta, hogy a még tesztelés alatt álló rakéták 12-15 perc alatt képesek elérni Izraelt. Ennél nagyobb eredményt azonban egyelőre nem tudtak felmutatni az irániak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
Kivonultak az ukrán erők a fontos erődvárosból, újabb eszközzel toboroz katonákat Putyin – Híreink az orosz–ukrán háborúról csütörtökön

Kivonultak az ukrán erők a fontos erődvárosból, újabb eszközzel toboroz katonákat Putyin – Híreink az orosz–ukrán háborúról csütörtökön

Elfoglalta az orosz haderő a Donyeck megyei Vuhledárt. Szerdán az ukrán hadsereg is elismerte, hogy kivonultak a városból. Az egyik ukrán műveleti csoport szerint azért adták fel a stratégiai fontosságú erődvárost, mert az orosz csapatok majdnem bekerítették őket. Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azt a törvényt, amely szerint automatikusan felmentést kap minden vád alól az, aki katonai szolgálatot vállal az orosz haderőben, miközben büntetőeljárás zajlik ellene. Szintén felmentés jár azoknak, akiket elítéltek, de még nem kezdték el letölteni börtönbüntetésüket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×