eur:
399.91
usd:
361.93
bux:
73059.71
2024. október 2. szerda Petra

Csehországban 2019-ben vezetnék be az eurót?

Elképzelhető, hogy Csehország csak 2019-ben, a nemzeti valuta, a korona bevezetésének 100. évfordulóján csatlakozik az eurózónához - jelentette ki Zdenek Tuma, a Cseh Nemzeti Bank elnöke.

A cseh jegybank első embere az Ekonom című gazdasági hetilap csütörtöki számában megjelent interjújában a többi között hangsúlyozta: az euró bevezetése elsősorban politikai döntés.

Csehországban jelenleg alacsony az euróbevezetés politikai támogatottsága, ezért szerinte az euróövezethez történő csatlakozás időpontját egy megfelelő, vonzó évszámhoz kellene kötni.

Ilyen dátum lehetne 2019, amikor 100 éves jubileumát ünnepli az ország nemzeti fizetőeszköze, a cseh korona. Tuma azonban hangsúlyozta: ez csupán személyes véleménye.

Tény viszont, hogy addigra a cseh gazdaság már a reform minden nehézségen túljut, és könnyebben meg tudna birkózni az esetleges kedvezőtlen hatásokkal is - nyilatkozta a jegybank elnöke.

Csehország eredetileg 2012-ben tervezte bevezetni az eurót, tavaly októberben Mirek Topolanek kormányfő azonban közölte, hogy ezt az időpontot nem tartja reálisnak.

Szerinte előbb lényegesen csökkenteni kell az államháztartási hiányt, és be kell fejezni a nyugdíj- és az egészségügyi reformokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
BL élőben: Pályán a Liverpool, az RB Leipzig és a Real Madrid

BL élőben: Pályán a Liverpool, az RB Leipzig és a Real Madrid

A labdarúgó Bajnokok Ligája szerdai játéknapján kilenc mérkőzést rendeznek. Az első két mérkőzés kihagyott büntető mellett öngólokat is hozott. A késő esti programban szerepel a Liverpool–Bologna, a Lille–Real Madrid és az RB Leipzig–Juventus mérkőzés is.

Izraeli válaszcsapástól tart Irán - számba vettük a lehetőségeket

A zsidó államra mért tömeges rakétacsapás nem maradhat válasz nélkül - közölte Benjamin Netanjahu. Katonai elemzők most azt találgatják, vajon konkrétan mire gondolhatott az izraeli kormányfő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
A közel-keleti feszültséget emésztették a piacok

A közel-keleti feszültséget emésztették a piacok

Elsősorban a tegnap esti közel-keleti eszkaláció nyomhatja rá a bélyegét a mai kereskedési hangulatra: Irán este rakétatámadást indított Izrael ellen, utóbbi pedig ma reggel újabb csapást mért Libanonra. A fejlemények tovább élezik a geopolitikai helyzetet a térségben, aminek hatására emelkedik az olaj ára, a tengerentúli tőzsdéken pedig nagy esést láttunk tegnap. Az európai piacokon vegyes mozgásokat láthattunk, és a délutáni amerikai munkaerőpiaci adat sem változtatott érdemben a hangulaton. Szektorszinten jól teljesítenek az olajipari és a védelmi cégek, míg a légitársaságok esnek. Amerikában óvatos emelkedést hozott a szerdai nap, érdemes azonban kiemelni a Teslát, melynek árfolyama közel 4 százalékos mínuszban zárt, miután a vállalat a vártnál kevesebb autót értékesített a harmadik negyedévben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×