eur:
397.9
usd:
359.42
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

Nem változtatott az alapkamaton a Monetáris Tanács

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa nem változtatott a jegybanki alapkamat 7,50 százalékos szintjén hétfői ülésén. A kamat szinten tartása megfelel az elemzői várakozásoknak.

A jegybank Monetáris Tanácsa nem változtatott a 7,50 százalékos alapkamaton. A testület legutóbbi ülésén sem változtatott a jegybanki alapkamaton, akkor a tagok közül hárman 25 bázispontos csökkenésre, míg kilencen tartásra voksoltak.

A monetáris tanács legutóbb szeptember 24-i ülésén csökkentette a jegybanki alapkamatot 7,75 százalékról 7,50 százalékra.

A Magyar Nemzeti Bank inflációs szempontból jövőre 7,7 százalékos béremelkedést tart kívánatosnak a versenyszférában - jelentette ki a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

Ez a 7,7 százalékos béremelkedés 5 százalékos jövő évi átlagos infláció és 2,7 százalékos termelékenység növekedés mellett indokolt - magyarázta az MNB álláspontját az elnök.

Simor András elmondta azt is, hogy az utóbbi években általában az Országos Érdekegyeztetési Tanácsban kialakult megállapodásnál 1,5-2 százalékponttal magasabb bérnövekedés valósult meg, így a 7,7 százalékos említett béremelkedés csak 6 százalék körüli bérmegállapodást tesz lehetővé.

A tanács elé került egy 25 bázispontos kamatcsökkentési javaslat is, de meglehetősen egyértelmű döntés született a kamattartás mellett - felelte egy kérdésre Simor András.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×