eur:
397.95
usd:
359.53
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

Szinte minden magyar felnőttnek van már bankkártyája

Magyarországon az elmúlt öt évben jelentősen nőtt a bankkártyák ismertsége és sokat változtak a kártyahasználati szokások is. Míg 2003-ban mindössze a kártyabirtokosok 31 százaléka használta plasztikját elsődlegesen vásárlásra, a MasterCard 2007-es felmérése szerint az idén már 57 százalék.

Jelenleg 27 ezer helyen fizethetnek bankkártyával azok, akiknek MasterCard-juk van. A cég azonban célul tűzte ki a fizetőhelyek duplázását - mondta Gauder Milán, a Mastercard ügyfélkapcsolati igazgatója.

Bár az adatok szerint Magyarországon szinte minden felnőttnek van már valamilyen bankkártyája (8,5 millió van forgalomban), mégis az elfogadóhelyeken mindössze a vásárlók 20-30 százaléka fizet a plasztikkártyával.

Gauder Milán szerint manapság az emberek harmada még mindig azt gondolja, hogy a bankkártyás fizetés költséget jelent számára, holott ez a tranzakció díjmentes.

Azzal azonban egyre többen vannak tisztában, hogy mi a különbség a hitelkártya és a betétes kártya között, illetve hogy az előbbi használata milyen költségeket von maga után.

Javuló kiszolgálás

A magyar bankoknál elvégzett próbavásárlások azt bizonyítják, hogy a pénzintézetek egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy az ügyfelek elégedettek legyenek, és egyre teljesebb körű kiszolgálást kapjanak - mondta el az InfoRádiónak, a Scale Research Kft. kutatási igazgatója.

Galla Krisztina szerint, bár még van mit finomítani a bankok hozzáállásán, az elmúlt három évben egyre nagyobb hangsúlyt fektettek az ügyfelek kiszolgálásának javítására. Ez nem is csoda, hiszen az emberek főleg a feltételek átláthatóságát, a korrekt tájékoztatást tartják a legfontosabbnak a bankválasztáskor.

Pozitív lista is kellene

A magyar bankok kihelyezett hitelállománya 11 ezer 500 milliárd forintra tehető, ennek körülbelül három százalékát adják az úgynevezett minősített követelések.

Földi Tamás, a Bankszövetség vezető közgazdásza az InfoRádióban úgy vélte: szükség lenne egy teljes pozitív listára, amelyből a bankok láthatnák a hitelkérők teljes tartozásállományát.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Az elmúlt napok sorozatos forintgyengülése folytatódott kedden is. A kora délutáni órákban a forint 398 felett az euróval szemben, ami új kéthavi forintmélypont. Ebben a Fed-elnök lassabb kamatvágásra utaló tegnapi beszéde, a dollár határozott erősödése, és az is szerepet játszik, hogy a Fehér Ház információi szerint Irán rövidesen ballisztikus rakétákkal fogja megtámadni Izraelt. A dollár ereje miatt a dollár/forint jegyzések 360-ig ugrottak, ami új egyhavi forintmélypontot jelent.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 1. 19:30
×
×
×
×