eur:
397.95
usd:
359.53
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

Egy év alatt 58 százalékkal drágult a liszt

Novemberben 0,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak októberhez képest, és 7,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A piaci elemzők novemberre 7 százalékos éves inflációt vártak.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint novemberben 0,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az előző hónaphoz képest, ez éves szinten 7,1 százalékos inflációt jelent.

A nyugdíjas fogyasztóiár-index októberhez képest szintén 0,6 százalékkal emelkedett, tavaly novemberhez viszonyítva 9,3 százalékkal nőtt.

Mináry Borbála, a statisztikai hivatal munkatársa elmondta: az inflációt az élelmiszer-, illetve az üzemanyagárak emelkedése növelte leginkább.

Tizenkét hónap alatt az élelmiszerek az átlagosnál nagyobb mértékben, 11,6 százalékkal drágultak. Ezen belül jelentősen, 58,4 százalékkal emelkedett a liszt, 30 százalékkal az étolaj, 23 százalékkal a tojás, valamint 21 és fél százalékkal a kenyér ára.

A háztartási energia átlag feletti 12,3 százalékos áremelkedésén belül, a távfűtésért 31, a vezetékes gázért csaknem 18 százalékkal kell többet fizetni. A gyógyszerárak 17,6 kerülnek többe, mint 2006 novemberében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Az elmúlt napok sorozatos forintgyengülése folytatódott kedden is. A kora délutáni órákban a forint 398 felett az euróval szemben, ami új kéthavi forintmélypont. Ebben a Fed-elnök lassabb kamatvágásra utaló tegnapi beszéde, a dollár határozott erősödése, és az is szerepet játszik, hogy a Fehér Ház információi szerint Irán rövidesen ballisztikus rakétákkal fogja megtámadni Izraelt. A dollár ereje miatt a dollár/forint jegyzések 360-ig ugrottak, ami új egyhavi forintmélypontot jelent.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 1. 19:30
×
×
×
×