eur:
397.62
usd:
358.4
bux:
74128.79
2024. október 1. kedd Malvin

Bankszövetség: A neheze még hátra van

Nem érzékel lazulást a pénzintézetek hitelezési feltételeiben a Bankszövetség elnöke. Erdei Tamás szerint a nagyobb hitelválaszték és a kölcsönfelvétel szokásos karácsony előtti felfutása miatt alakulhat ki ez a benyomás. A szakember az amerikai másodlagos devizapiaci válsággal összefüggésben azt mondta: a neheze még hátra van.

A Bankszövetség elnöke nem ért egyet azzal a sajtóban megjelent vélekedéssel, hogy a lakosság hitelfelvétellel pótolja a reálbércsökkenést.

Mióta vannak hitelkártyák, könnyen felhasználható fogyasztási hitelek, karácsony táján évről-évre hallatlan módon megnő ezek igénybe vétele; a lakosság hitelekből kívánja fedezni az ilyentájt megnövekvő kiadásait - fogalmazott Erdei Tamás.

A szakember szerint a hitelfelvételi tendencia jelentősen nem módosul, a dinamika év végére valamelyest lassul, de ez abszolút értékben még így is 22-24 százalékos növekedést jelent, szemben a tavalyi 27-28 százalékkal.

A törlesztési teher lassan eléri az európai színvonalat

A bankár kiemelte: jövedelemarányosan a lakosság eladósodottsága még mindig lényegesen alacsonyabb az európai átlagnál, bár az egy főre jutó törlesztési teher lassan már eléri az európai színvonalat, így az ügyfelek egy része a fizetőképesség határán lehet.

A Bankszövetség elnöke kérdésre válaszolva közölte: jelenleg sem a kockázatos, sem a bedőlt hitelek aránya nem nőtt a bankok portfoliójában, ugyanakkor, ha a jelenlegi folyamatok folytatódnak, akkor nőhet a bankok óvatossága.

Élesebb verseny, nagyobb kockázat

Erdei Tamás nem érzékel lazulást a hitelezési feltételekben; a lakossági ügyfelekért ugyanakkor már éles verseny folyik, ezért egyre fejlettebb, rugalmasabb banki termékek jelennek meg, egyre nagyobb a hozzáférés lehetősége.

Ma már nem csak két-három bank ajánlatából lehet választani, talán ezért tűnik úgy, mintha a bankok lazítottak volna - vélekedett az MKB elnök-vezérigazgatója.

A verseny természetesen kikényszeríti az árazás, a hitelarányok változását, és sajnos vannak olyan mellékhatások, hogy a kockázatok nőnek, de általában csak rövid ideig. Ha a piac már túl nagynak látja a kockázatokat, két módon reagálhat: az egyik az áremelés, a másik a biztosítékok növelése - tette hozzá.Az amerikai másodlagos jelzálogpiacon kialakult válságról a Bankszövetség elnöke azt mondta: nem vagyunk túl rajta, meggyőződése, hogy a neheze még hátra van. Nem tisztázódtak a közvetlen és közvetett hatások, amelyek közül az utóbbiak érinthetik Magyarországot is.

Erdei Tamás szerint meg kell várni az évzárást, a tételek februárra-márciusra várható teljes elszámolását, ezelőtt a bizalom aligha tér vissza a nemzetközi pénzpiacokra.

Nincs kizárva a hitelválság


Az elsődleges hullám március-áprilisra vonulhat le, ennek mélységétől függ, hogy túl leszünk-e rajta, vagy elhúzódó válságról lehet beszélni - fűzte hozzá a bankár.

A szakember a lehetséges hatásokról kifejtette: elképzelhető, hogy a világgazdasági lelassul, felmerülhet a hitelválság lehetősége is. Jelenleg az egész világon nagyon nehéz friss hitelekhez hozzájutni, az újrafinanszírozási költségek is 20-40 bázisponttal emelkedtek, ami egyértelműen a gazdaság gyors növekedése ellen hat, megdrágulnak a kölcsönök a vállalkozások számára.

Az MKB elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta: Magyarország ettől nem tudja magát elszigetelni, mivel az egész magyar gazdaság külsőforrás-vezérelt, azok mennyisége és ára korlátot szabhat a növekedésnek.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"Libanon az ország történetének egyik legveszélyesebb szakaszába ért"

Heves összecsapások folynak az izraeli hadsereg egyik hadosztálya és a Hezbollah között Dél-Libanonban. Megszólalt az országába való izraeli behatolásról Nadzsib Mikati kormányfő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Betört Libanonba az izraeli hadsereg, dübörög az Északi Nyilak hadművelet - Híreink a közel-keleti konfliktusról kedden

Betört Libanonba az izraeli hadsereg, dübörög az Északi Nyilak hadművelet - Híreink a közel-keleti konfliktusról kedden

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Hajnalban bejelentette Jeruzsálem, hogy betörtek Libanonba az izraeli katonák. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×