eur:
397.19
usd:
357.57
bux:
74102.13
2024. október 1. kedd Malvin

Akár 30 százalékkal is emelkedhet a gáz ára

Akár 30 százalékos áremelkedés is elképzelhető, ha az árampiachoz hasonlóan szabad versenyes lesz a gázpiac - vélik a szakértők. A gáztörvény tervezetét a kormány még nem fogadta el, azért azt sem tudni pontosan, hogy kiket köteleznek majd arra, hogy 2008. július 1-jétől a szabadpiacon szerezzék be éves földgázszükségletüket.

Jelenleg nyomott árak jellemzőek a gázpiacon. Szakértők szerint a mostani hatósági árak a mai költségeknek mindössze 70 százalékát fedezik, ami azt jelenti, hogy egy piaci nyitás a szabadpiacra kerülő szereplőknek legalább 30 százalékos drágulást jelent.

A világpiacon az utóbbi időben komoly áremelkedés volt. A Magyarországra érkező importgáz ára október elsején nagyjából 10 százalékot emelkedett és még hasonló mértékű drágulás várható január 1-jétől.

Az ipari fogyasztóknál csapódik le

Mindez azt jelenti, hogy akár jóval 300 dollár fölé kerülhet a földgáz importára. Ráadásul az sem valószínű, hogy a kormányzat egy lépésben felvállalja a 30 százalékos különbség kiegyenlítését és rögtön piaci árakat zúdít a lakosság nyakába.

Viszont a különbség a keresztfinanszírozáson keresztül az ipari fogyasztóknál jelenik meg.

A piacnyitás azonban más problémákat is felvet. Amennyiben a szigorúbb verzió szerint zajlik majd a nyitás - azaz az óránkénti 100 köbméter feletti fogyasztók mind a szabadpiacra kerülnek -, 3-4 ezer fogyasztó jelenik meg a szabadpiacon, ami a gázkereskedőket is komoly feladat elé állítja, nincsenek ugyanis felkészülve ekkora fogyasztói rohamra.

Szakértők szerint, ha csak az átlagosan óránkénti 500 köbméter feletti fogyasztókat terelnék a piacra, azaz részleges piacnyitás történne, akkor is elérheti Magyarország azt a szintet, amit az unió elvár, és a sietség sem akkora.

Ha drágább a gáz, már megéri kitermelni a magyar készleteket

Magyarország számára egy pozitívuma van annak, hogy a földgáz importára több okból is jelentősen emelkedik: mert az ország meglévő földgáz-készlete egyre gazdaságosabban kitermelhetővé válik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kövér László Orbán Balázsról, a Tisza Pártról és a jegybankelnök megválasztásáról

Kövér László Orbán Balázsról, a Tisza Pártról és a jegybankelnök megválasztásáról

Aki államtitkári pozíciót tölt be, az ne kezdjen el értelmiségi módon viselkedni és okoskodni, mert hibát követ el, vagy ha nem is követ el hibát, de megkeresik benne azt a lehetőséget, hogy ellene fordítsák azt, amit mondott – mondta Kövér László, az Országgyűlés és a Fidesz országos választmányának elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Beszélt a költségvetés elfogadásának várható időpontjáról, a leendő jegybank elnök személyéről, az amerikai elnökválasztásról és az Európai Unió és Magyarország jövőbeni kapcsolatáról is.

"Libanon az ország történetének egyik legveszélyesebb szakaszába ért"

Heves összecsapások folynak az izraeli hadsereg egyik hadosztálya és a Hezbollah között Dél-Libanonban. Megszólalt az országába való izraeli behatolásról Nadzsib Mikati kormányfő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×