eur:
397.18
usd:
356.59
bux:
73896.18
2024. október 1. kedd Malvin

Fuvarozók: "Ezt nem lehet lenyelni"

Az üzemanyag drágulást idén már nem tudják beépíteni a díjaikba a fuvarozók - mondta az InfoRádiónak a Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetségének főtitkára. Peredi Péter hozzátette: a jövő év elején várható a drágulás.

A Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetsége egy évvel ezelőtt javasolta a cégeknek: áraik kialakításánál vegyék figyelembe, hogy akárcsak 2006-ban, úgy az idei esztendő végén is emelkedik majd az üzemanyagok ára - mondta az InfoRádiónak a szervezet főtitákra.

Peredi Péter hozzátette: rosszul járnak azok a vállalkozók, akik ezt nem vették figyelembe, ráadásul nem alkalmi, hanem éves szerződések alapján dolgoznak, mivel ők nem tudnak változtatni az áraikon.

A FUVOSZ főtitkára úgy látja, hogy a fuvardíjak idén jelentősen már nem lesznek magasabbak, a vállalkozók azonban jövő évi áraikat úgy alakítják majd ki, hogy a mostani veszteségüket kompenzálni tudják.

A drágulás 2008 elejére várható, ennek oka az is, hogy a főváros emelni kívánja a behajtási díjakat, a közgyűlés pedig decemberi ülésén minden bizonnyal elfogadja majd a tízszeres drágulásról szóló javaslatot - közölte Peredi Péter.

"Ezt be kell építeni a fuvardíjakba. Egész biztos, hogy ezt nem lehet lenyelni" - mondta a Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetségének főtitkára.

Ördögi kör

Az olaj a gazdaság motorja, árának emelkedése inflációt gerjeszt és végső soron a végfogyasztót terheli - mondta az InfoRádiónak a Solar Capital elemzője.

Skáre Balázs hozzátette: a folyamatot a jegybankok folyamatosan figyelik és az alapkamat emelésével próbálnak tenni ellene, ennek eredményeképp drágább lesz a finanszírozás, amely akár újabb áremelkedést indíthat el.

Amolyan ördögi kör alakulhat ki, ha az egyik alapvető termék, a gazdaság mozgatórugójának ára tartósan magas - magyarázta a Solar Capital elemzője.

Az, hogy az olaj ára most magas, a rövid távú ellátási, kapacitásbeli gondokból eredeztethető, és az árszint kialakulásában közrejátszanak a közel-keleti problémák, valamint a kínai és indiai gazdaság gyors fejlődése is, ahol hatalmas kereslet van a fekete aranyra - fűzte hozzá Skáre Balázs.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 30. 21:48
2024. szeptember 30. 19:01
×
×
×
×