eur:
396.82
usd:
355.46
bux:
0
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos

Elfogadták az adótörvények módosítását

Az Országgyűlés 182 igen, 139 nem és 1 tartózkodással elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslatot hétfőn. A törvény értelmében a jövedéki adózásban egyszerűsödik az engedélyezési rendszer, az adózás rendjét illetően szűkül az adóhatósághoz bejelentendő adatok köre, és egyszerűsödnek a befizetési szabályok is. Az előterjesztés értelmében 2009-től csak értékalapon vethetik ki az önkormányzatok az építményadót.

Nem hoz komoly változást az adórendszerben a parlament által hétfőn megszavazott törvénycsomag, ami nem meglepetés: a kormányfő és a pénzügyminiszter is többször nyilatkozta azt, hogy átfogó változások, adóreform csak 2009-től várható.

A személyi jövedelemadó rendszerében a legnagyobb változást az adójóváírás átalakítása jelenti: megszűnik a kiegészítő jóváírás, ezért felső határa 9 ezer forint helyett 11.340 forint lesz. A jogszabály szerint 1 millió 250 ezer forintig teljes összegben lehet érvényesíteni az adójóváírást, majd fokozatosan megszűnik.

Nem változnak ugyanakkor a jövedelemadó sávhatárai, ami az emelkedő bérek miatt inkább megszorításként értékelhető, mivel sokan kerülhetnek magasabb adókulcs alá.

Emelkedik viszont a természetbeni juttatások adómentes határa, a melegutalvány 10 helyett 12 ezer, a hideg utalvány 5 helyett 6 ezer forintig adómentes. Jövőre az iskolakezdési támogatás mértéke is nő, 20 helyett 21 ezer forintra, a jogszabály nem fix összegként határozta meg, hanem a minimál bér 30 százalékában.

A társasági adót érintő változás, hogy ez eddigi 5 millió helyett 50 millió forint bevételig lehet érvényesíteni a 10 százalékos adókulcsot, de feltételekkel. A cégeknél maradó 6 százalékot beruházásra, pályakezdők és megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására, hiteltörlesztésre lehet felhasználni.

A cégeknél több forrás marad a beruházásokra azáltal, hogy az adózás előtti nyereségnek a mostani 25 százalék helyett 50 százalékát lehet elkülöníteni fejlesztésekre.

Nem lesz efeho

Nem vezetik be az erőforrás-fejlesztési hozzájárulást azaz, az efeho-t, azaz az eredeti javaslattal ellentétben nem vonják össze az úgynevezett kisadókat, a rehabilitációs és a szakképzési hozzájárulást, valamint az innovációs járulékot.
Eldőlt az ingatlanadó kérdése. Eszerint 2009-től, az önkormányzatok amennyiben bevezetése mellett döntenek, akkor azt csak értékalapon tehetik meg.

Az önkormányzati bizottság a hétfői végszavazás előtt ugyan benyújtott egy módosító javaslatot, amely szerint az önkormányzatok választhattak volna az érték- vagy a területalapú adóztatás között, azonban ezt a módosító indítványt az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága házszabály ellenesnek minősítette, és leszavazta.

További komoly változás jövőre az is, hogy emelkednek a büntetési tételek. 100 ezer forint helyett 500 ezer forint lesz a mulasztási bírság maximuma magánszemélyeknél, míg vállalkozásoknál 200 ezer helyett 1 millió forint.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Elmondta Zelenszkij, hogy mikor kerülhetnek elő az atombombák, új részletek láttak napvilágot Putyin riválisának haláláról – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

Elmondta Zelenszkij, hogy mikor kerülhetnek elő az atombombák, új részletek láttak napvilágot Putyin riválisának haláláról – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arról beszélt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök vélhetően nem vetne be nukleáris fegyvereket, mivel „szereti az életét”. Moszkva az ukrajnai háború kirobbanása óta több alkalommal is fenyegetett már egy atombomba potenciális felrobbantásával, ám eddig erre még nem került sor. Újságírói nyomozás során előkerültek olyan dokumentumok, amelyek azt bizonyítják, hogy Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus halálát mérgezés okozta 2024 februárjában. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×