eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Hogyan vigyázzunk a bankszámlánkra?

Az adathalászat nem szezonális tevékenység: a bankszámlákat gyakorlatilag folyamatosan fenyegeti - mondta az InfoRádiónak Jakab Péter, a Magyar Bankszövetség biztonsági munkacsoportjának vezetője.

Az adathalászat folyamatos tevékenység, jelenleg a világban négy-ötezer úgynevezett "fishing site" működik, az elmúlt néhány hétben is regisztráltak Magyarországon próbálkozásokat, amikor valakik banki ügyfelektől próbálták kicsalni személyes azonosítóikat - mondta a Magyar Bankszövetség Bankbiztonsági Bizottságának vezetője.

Jakab Péter közölte: éppen azért, mert folyamatos a fenyegetettség, karban kell tartani azokat az eszközöket, amelyek előre jelezhetik az ilyen típusú támadásokat.

A bankszövetség biztonsági munkacsoportjának vezetője szerint a bankok ezek ellen úgy tudnak a legjobban védekezni, hogy az elektronikus banki szolgáltatásaikat úgynevezett kétcsatornás azonosítási eljárással védik.

Az ügyfél így egyszer akkor azonosítja magát, amikor bejelentkezik a szolgáltatás igénybevételére, amikor pedig pénzügyi tranzakciót akar végezni, kap egy egyszer használatos jelszót, például rövid szöveges üzenetben a mobiltelefonjára, amihez a támadó nem férhet hozzá.

A bankok sosem hívják fel ügyfeleiket elektronikus levélben arra, hogy kattintsanak egy hivatkozásra, vagy adják meg személyes azonosító adataikat - jelentette ki Jakab Péter.

Fontos az is, hogy azon a számítógépen, amelyről az ügyfél az internetbanki szolgáltatásokat igénybe veszi, jogtiszta szoftverek fussanak, és legyen rajta aktualizált vírusvédelmi rendszer, valamint spamszűrő program, ezek ugyanis tovább növelhetik a szolgáltatások használatának biztonságát - fűzte hozzá.

Hanganyag: Albert Dénes

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×