eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

A részvényesek elfordulhatnak a MOL-papíroktól

A részvényesek akár el is fordulhatnak egyes papíroktól, mivel a parlament elfogadta a közellátás biztonsága szempontjából kiemelkedő jelentőségű vállalkozásokat érintő egyes törvények módosítását - véli Skáre Balázs a Solar Capital elemzője.

Mint azt az elemző elmondta, az Európai Unióból számos rosszalló hang érkezett a jogszabállyal kapcsolatban, már annak elfogadása előtt is. Többen azt is felvetették, hogy ha bizonyos közösségi normáknak nem felel meg a törvény, akkor bíróság elé viszik a magyar jogszabályt.

A Solar Capital elemzője szerint ez már önmagában is elriaszthatja a befektetőket. Ráadásul azáltal, hogy elfogadták a jogszabályt, valószínűleg a részvények ára sem éri el rövid távon azt a 35 ezer forintos szintet, amelyet az OMV ajánlott értük, ez pedig szintén távol tarthatja a befektetőket.

Hosszabb távon pedig az lehet riasztó a részvényvásárlók számára, hogy a "bebetonozott" vezetőség mellett nem érezhetik azt: beleszólhatnak a vállalat irányításába - vélte Skára Balázs.

Elsöprő többséggel fogadták el a törvényt

Az Országgyűlés hétfőn fogadta el a közellátás biztonsága szempontjából kiemelkedő jelentőségű vállalkozásokat érintő egyes törvények módosítását, amely válaszul született az osztrák OMV olajtársaság MOL-részvény vásárlási akciójára. Az előterjesztést a parlament 337 igen szavazattal, 4 ellenében, 3 tartózkodás mellett fogadta el.

A törvénnyel az államnak ezentúl lehetősége lesz jogi eszközökkel szűkíteni azoknak a társaságok a mozgásterét, amelyek magyar energetikai és vízellátó céget akarnak felvásárolni.

A kormány elsősorban a magyar olajtársaság, a MOL Nyrt. részvényeinek az OMV osztrák cég általi felvásárlásához hasonló eseteknek kívánt gátat szabni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 09:17
×
×
×
×