eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Egyre pesszimistábbak a magyarok

Nyár óta romlottak a lakosság gazdasági várakozásai - derül ki a Szonda Ipsos és a Figyelő közös negyedéves felméréséből.

A Szonda Ipsos és a Figyelő felmérésében megkérdezettek esetében tíz emberből most hat számít arra, hogy saját háztartása és az ország helyzete egyaránt kedvezőtlenebb lesz egy év múlva, mint most.

A "Hogylét" elnevezésű mutató, ami a lakosság aktuális gazdasági helyzetértékelését és jövore irányuló várakozásait egyesíti, tavasszal és nyáron a százfokú skálán 37 ponton állt, mára pedig további egy pontot csökkent.

Az 1500 fős mintán készített felmérésben a válaszadók 71 százaléka mondta, hogy szűkösen, de megél jövedelméből. Ennél jobb helyzetről 13, rosszabbról 14 százalék számolt be.

Az átlagosnál jobb helyzetű 13 százalékot reprezentáló családban nincsenek megélhetési gondok, ha akarnak, megtakarítani is tudnak.

Ezzel szemben 14 százalék esetében a befolyó jövedelmek már nem fedezik a kiadásokat, a megélhetési költségeket, ezért 8 százalék korábbi megtakarításait éli fel, 6 százalék pedig már külső segítségre szorul.

Az ország minden második válaszadó szerint komoly gazdasági válságban van. A legutóbbi felmérés óta jelentősen, húszról 59 százalékra emelkedett azok aránya, aki szerint a következő egy évben romlik a helyzet.

A jelenlegi adatok gyakorlatilag megfelelnek a fél évvel ezelőtt készült felmérés eredményeinek. Nyáron ugyan átmenetileg csökkent a pesszimisták aránya, de azóta ismét növekedett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 27. 19:23
×
×
×
×