eur:
385.96
usd:
355.28
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Többletterhet jelent a kis cégeknek az adóösszevonás

A kis cégeknél, egyéni vállalkozóknál mindenképpen többletet jelent az új adónem bevezetése - véli a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke. Zara László szerint így még inkább bevétel-alapú adóztatásról beszélhetünk a vagyoni-alapú helyett.

Azok a vállalkozók, akik nem foglalkoztatnak alkalmazottakat, szakképzési hozzájárulást csak akkor fizettek, ha személyes közreműködésért számoltak el pénzt, és nem osztalékként vették ki azt - mondta az InfoRádiónak a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke.

Az egyéni vállalkozók esetében ez a teher egyáltalán nem létezett, így az, akinek nem volt alkalmazottja, és akár főállásban, akár mellékállásban végezte a tevékenységét, nem fizetett szakképzési hozzájárulást - tette hozzá Zara László.

Ezeknek a vállalkozóknak többletterhet jelent tehát az, hogy a kisadók összevonása után a korrigált árbevétel 0,3 százalékát be kell majd fizetniük, bár ez az összeg nem lesz túl nagy - közölte a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke.

Az egyéni vállalkozók jelentős része veszteséges vagy nullszaldós, adót tehát nem fizet, így az adóösszevonás felfogható úgy is, hogy legalább ezen az ágon is lesz adófizetési kötelezettség, Zara László szerint azonban ezt nyilvánvalóvá kellene tenni.

Hozzáfűzte: az adóztatás - főleg ezeknél a vállalkozásoknál - nem vagyoni-jövedelmi helyzet, hanem egyre inkább a bevétel alapján működik.

A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke úgy véli: inkább a vállalkozók ellenőrzését kellene szigorítani, majd becsléssel megállapítani, hogy mi az, amit eltitkoltak.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak
Verőcei tragédia

Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak

A kishajót egy 190 lóerős motor hajtotta, ebből és a "nagy csattanásból" arra lehet következtetni, hogy erős volt a tempó - no meg a motorcsónak sérülései is ezt támaszthatják majd alá a Mahosz szóvivője szerint. A szállodahajó kapitánya segítség elmulasztása miatt őrizetben van.

Török Ferenc: nem hiszem, hogy ezt lehetett volna ennél jobban csinálni

A kétszeres olimpiai bajnok az InfoRádióban elmondta: nagyon büszke arra, hogy tagja lehetett a veretlenségét hét éven keresztül megőrző férfi öttusacsapatnak, szövetségi kapitányként pedig a gyerekeiként tekintett a sikert sikerre halmozó Martinek János, Fábián László, Mizsér Attila trióra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 20. 07:45
×
×
×
×