eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Veres Jánosnak is lennének ötletei, mire költse az osztrák állam az adófizetők pénzét

"Minden nyilatkozatuk ellenére és az üzleti érdekeik tiszteletben tartása mellett nyomatékosan szeretném felhívni Bartenstein miniszter úr és Ruttensdorfer vezérigazgató úr figyelmét arra, hogy Magyarországon minden befektetőnek be kell tartania a tőkepiac szabályait, a jogállamiság normáit és az európai versenypiac követelményeit" - mondta Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter.

Kóka János közölte: ellenséges felvásárlási kísérleteket, szabálytalan akciókat tapasztaltak már a magyar tőkepiacon, az azonban rendkívül szokatlan, hogy mindez egy uniós ország kormányának politikai támogatásával történjen.

A magyar miniszter az osztrák gazdasági miniszter vasárnapi nyilatkozatára reagált. Martin Bartenstein az osztrák olajipari vállalat, az OMV - a MOL és a magyar kormány által egyaránt elutasított - felvásárlási szándékával kapcsolatban a Financial Times Deutschland (FTD) című lapnak kijelentette: Ausztria azt javasolja a magyar kormánynak, hogy vásárolja meg a magyar vállalat részvényeinek 25 százalékát plusz 1 részvényt, azaz szerezzen blokkoló kisebbségi részesedést a MOL-ban.

A magyar miniszter kifejtette: érti Martin Bartenstein szándékát, egy osztrák állami cég be szeretne kebelezni egy magyar magánvállalatot, s ilyenkor az osztrák gazdasági miniszter feladatának érzi, hogy a politika összes fortélyát bevesse. Martin Bartenstein ezért lobbizik Budapesten, Bécsben és Brüsszelben az OMV ellenséges felvásárlási szándéka mellett és a MOL ellen.

"A MOL hatékonyabb, mint az OMV"

Az osztrák gazdasági miniszter most azt tanácsolja a magyar kormánynak, hogy államosítsa a MOL-t, ami rossz megoldás volna. Az üzleti eredmények sem igazolják az osztrák modellt - mondta Kóka János.

Hozzátette: a magántulajdonú MOL ma lényegesen hatékonyabb, gyorsabban növekvő társaság, mint az állami befolyás alatt lévő OMV. "Nem vagyunk érdekeltek egy regionális olaj- és gázmonopólium kialakulásában sem, Magyarország továbbra is az egyenlő feltételek mellett folyó verseny mellett van" - fejtette ki Kóka János.

Veres Jánosnak is lennének ötletei

Veres János pénzügyminiszter az MTI érdeklődésére hétfőn azt mondta: neki is lennének ötletei, hogy mire költse az osztrák állam az adófizetők pénzét.

A Magyar Köztársaság kormányának álláspontja nem változott: fontosnak tartja, hogy a lakosság ellátása szempontjából stratégiai jelentőségű vállalatok esetében legyen lehetőség a nemzeti érdekek érvényesítésére, ha az adott vállalatban egy külföldi állam, vagy annak befolyása alatt működő társaság akar részesedést szerezni - közölte az MTI megkeresésére hétfőn Daróczi Dávid kormányszóvivő.

A kormány elkészítette törvényjavaslatát, amely az Országgyűlés döntésére vár. A javaslat olyan megoldásokat tartalmaz, amelyekhez hasonlók több uniós tagállam jogi szabályozásában is érvényesülnek, hiszen a jellemző megoldás az Európai Unióban távolról sem az államosítás. A magyar javaslat emellett figyelembe veszi a közösségi jogi irányelveket, valamint az Európai Bíróság gyakorlatát is - közölte Daróczi Dávid.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 27. 19:23
×
×
×
×