eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 12. vasárnap Pongrác

Idén nem lehet reálkereset-emelkedésre számítani

Az év első 7 hónapjában 6,2 százalékkal csökkentek a reálkeresetek, 8,5 százalékos infláció mellett, az előző év azonos időszakához viszonyítva - tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal. Török Zoltán, a Raiffeisen elemzője azt mondta: hiába 10 százalék körüli a bruttó bér növekedés, az adók és különböző megszorítások miatt a nettó bérek nem tudnak növekedni.

A reálkeresetek 6,2 százalékkal csökkentek Magyarországon január és július között - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból.

A bruttó átlagkeresetek 8,2 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest, a nettó átlagkeresetek pedig 1,8 százalékkal lettek magasabbak.

A fogyasztói árindex 8,5 százalékos emelkedése, valamint az adóemelések következtében azonban a reálbérek csökkentek idén.

A Raiffeisen elemzője szerint ebben az évben nem is lehet arra számítani, hogy emelkedjenek a reálkeresetek. Török Zoltán hozzátette: év végére a költségvetési szféra béreinek növekedési üteme megközelíti a versenyszféráét, ahol a bruttó bérnövekedés jelenleg meghaladja a 10 százalékot.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vihart kavar az atléták pénzdíjazása az olimpián, de nagy változást indíthat el

Vihart kavar az atléták pénzdíjazása az olimpián, de nagy változást indíthat el

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke nyíltan bírálta a Nemzetközi Atlétikai Szövetséget, amiért pénzdíjat ajánlott fel a sportág párizsi olimpiai bajnokainak. Szabados Gábor sportközgazdász az InfoRádióban azt mondta, az 50 ezer dolláros jutalmazással az lehetett az egyik cél, hogy az olimpia ne értéktelenedjen el a vb-hez és a Gyémánt Liga-sorozathoz képest.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×