eur:
394.1
usd:
354.24
bux:
72845.72
2024. szeptember 18. szerda Diána

Sarkozy kibővítené a G8-akat

Nicolas Sarkozy francia elnök szerint idővel a világ nyolc vezető ipari hatalmát tömörítő G8-akat G13-ra kellene bővíteni.

Az ötlet a francia elnök első komolyabb külpolitikai beszédében hangzott el, és a lényege, hogy a mostani nyolc ország mellé - Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, Oroszország, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok - érdemes volna bevenni Brazíliát, Kínát, Indiát, Mexikót és Dél-Afrikát.

Sarkozy beszédében jó néhány témát említett, így a G8-G13 ötlet kibontására nem is jutott ideje, de az eddigi egyetlen érdemi reakció - Gordon Jondroe amerikai nemzetbiztonsági szóvivőé - azt jelezte, hogy Washingtonban nem váltott ki egyértelmű tetszést. "

A G8-ak kibővítése vagy megerősítése egy hosszú távú folyamat, amely alapos vizsgálatot igényel" - mondta a szóvivő.

Sarkozynek nem ez volt az első olyan kijelentése, amely finoman szólva is meghökkentette más országok vezetőit.

Röviddel hivatalba lépése után vetette fel azt az ötletet, hogy az eurózóna országainak kormányai gyakorolhassanak nagyobb befolyást  az Európai Központi Bankra, amelynek függetlensége pedig az övezet egyik intézményi alappillére.

Majd éppen a G8-ak vezetőinek írt egy levelet, amelyben arra figyelmeztette őket, hogy figyeljenek oda az amerikai hitelválságra - ezzel mintegy azt sugallva, hogy a többi vezetőnek ez magától nem is jutott volna eszébe.

Hanganyag: Albert Dénes

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor rendkívüli sajtótájékoztatója: a 11-es út egyes szakaszait nem lehet megvédeni

Orbán Viktor rendkívüli sajtótájékoztatója: a 11-es út egyes szakaszait nem lehet megvédeni

Menekülőutakat nyitnak a Pilisben, Pilismarót, Dunabodány, Tahi és Leányfalu védekezéséhez még várnak önkénteseket, Kisorosziban viszont van rutin. A kormányfő szerda reggel rendkívüli tájékoztatót tartott az árvízi helyzetről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
Komoly lélektani határt lépett át a veszteségráta, hatalmas bajban az ukránok - Háborús híreink szerdán

Komoly lélektani határt lépett át a veszteségráta, hatalmas bajban az ukránok - Háborús híreink szerdán

Nyugati elemzők szerint elérhette az egymillió főt az orosz-ukrán háború veszteségrátája (sebesültek és halottak összesen). Az orosz csapatok a Donbaszban és Kurszkban is ellentámadásba lendültek, ráadásul továbbra sem született döntés arról, hogy Kijev bevetheti-e a közepes és nagy hatótávolságú fegyvereket Oroszország területén, miközben Moszkva folyamatosan bombázza az országot. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×