eur:
394.02
usd:
354.2
bux:
72715.74
2024. szeptember 18. szerda Diána

Rosszul járnak a jövőre nyugdíjba vonulók

Változik a nyugdíjszámítás módja 2008. január elsejétől, és akár 8 százalékkal is kevesebb nyugdíjra számíthatnak azok, akik csak jövőre hagyják abba a munkát - írta keddi számában a Népszava. Az új szabályozásról az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság honlapján lehet többet megtudni.

Alacsonyabb összegű ellátásra számíthatnak a jövőre nyugdíjba vonulók. Lapértesülések szerint mintegy 8 százalékkal, egy teljes havi nyugdíjnak megfelelő összeggel kapnak majd kevesebbet, mint azok, akik még az idén lesznek nyugdíjasok.

A változás a nyugdíjkiszámítási módszer módosításának eredménye, ami 2008. január elsejétől lép életbe.

Jövőre az ellátás kiszámításánál, ugyanis kizárólag a nettó bért veszik alapul, ami csökkenti a várható összeget.

Ellenkezőleg hat viszont, hogy a nyugdíjazást megelőző év szintjére emelik a korábbi években kapott fizetést.

Korábban a nyugdíj megállapításánál az elmúlt húsz év keresetét úgy vették figyelembe, hogy egyrészt átlagolták ezeknek az éveknek a bevételeit, másrészt a korábbi évek alacsonyabb összegét, és úgynevezett valorizálással az aktuális év szintjére szorozták fel.

Az idén érvényes szabály azonban az utolsó három év, azaz a 2005-ös, 2006-os, 2007-es időszak kereseteit változatlan szinten hagyja.

Jövőre ez úgy változik, hogy az utolsó három évet is felszorozzák, ez pedig növeli az induló nyugdíjak összegét szakértői számítások szerint mintegy 7-8 százalékkal.

Ezzel ellentétes irányba hat azonban, hogy a korábbiaktól eltérően a nyugdíj összegének megállapításánál az elért keresetet nemcsak a személyi jövedelemadó összegével, hanem a dolgozó által fizetett nyugdíj-, egészségbiztosítási, illetve munkavállalói járulékkal is csökkentik, azaz csak a ténylegesen megkapott nettó jövedelmet veszik figyelembe.

Ez a módosítás 13-14 százalékkal fogja csökkenteni a végső összeget.

A két ellentétes hatás eredménye, hogy a jövőre nyugdíjba vonulók, 7-8 százalékkal számíthatnak alacsonyabb nyugdíjra, mintha idén hagynák abba a munkát.

Az új szabályozásról bővebben az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság honlapján, illetve a területi igazgatóságokon is tájékoztatják az érdeklődőket.Előnyei is vannak

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság szakigazgatási főosztályvezetője az InfoRádiónak elmondta: a kedvezőtlenek mellett kedvező változásokat is bevezetnek a nyugdíjat mértékének kiszámítására, bár ezek nagy valószínűséggel a hátrányokat nem kompenzálják teljes mértékben.

Hidasi László közölte: azok számára, akiknek 40 évnél hosszabb a szolgálati idejük, évente 2 százalékkal növekszik majd a nyugdíj mértéke, míg jelenleg ez 1,5 százalék.

Emellett a kereseteket ezentúl teljes körűen valorizálják, míg jelenleg csak a nyugdíjazást megelőző három évnél régebbi kereseteket szorozzák fel - tette hozzá az , az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság szakigazgatási főosztályvezetője.

Felszólítások

A Fidesz szóvivője az InfoRádiónak elmondta: a sajtóhírek arról szólnak, hogy a Gyurcsány-kormány el akarja venni a 13. havi nyugdíjat, vagyis a jövő esztendő elejétől nyugdíjba vonulók átlagosan 8 százalékkal kevesebb pénzt kapnak majd, mint azok, akiket korábban nyugdíjaztak, és akiknek egyébként is méltatlanul és irreálisan alacsony összegeket kapnak.

Szijjártó Péter hozzátette: a megszorító intézkedések döntő többsége éppen a nyugdíjasokat sújtja a legnagyobb mértékben, hiszen azok a termékek drágulnak elsősorban, amelyek a nyugdíjasok számára feltétlenül szükségletek.

"Határozottan arra szólítjuk fel a kormányt, hogy ne vegye el a 13. havi nyugdíjat az idősektől. Arra szólítjuk fel a kormányt, hogy haladéktalanul tegyen intézkedést annak érdekében, hogy ne csökkenjenek tovább a nyugdíjak" - közölte a Fidesz szóvivője.

Emellett a Fidesz felszólította a kormányt arra is, hogy garantálja az egészségügyi ellátás biztonságát, a kórházak ugyanis nem tudják, hogy októbertől hogyan, milyen formában és milyen finanszírozással tudnak működni - mondta Szijjártó Péter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor rendkívüli sajtótájékoztatója: a 11-es út egyes szakaszait nem lehet megvédeni

Orbán Viktor rendkívüli sajtótájékoztatója: a 11-es út egyes szakaszait nem lehet megvédeni

Menekülőutakat nyitnak a Pilisben, Pilismarót, Dunabodány, Tahi és Leányfalu védekezéséhez még várnak önkénteseket, Kisorosziban viszont van rutin. A kormányfő szerda reggel rendkívüli tájékoztatót tartott az árvízi helyzetről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×