eur:
394.1
usd:
354.24
bux:
72845.72
2024. szeptember 18. szerda Diána

Csehországban sem tudni, mikor lesz euró

Bizonytalanná vált az euró csehországi bevezetésének céldátuma, Mirek Topolánek kormánya ugyanis ellenzi az európai pénznem gyors bevezetését.

A cseh pénzügyminisztérium a jobbközép kormány és a központi bank nyomására feladta azokat a terveit, hogy 2012-t nevezze meg az euróövezethez való csatlakozás céldátumaként.

A pénzügyminisztérium szóvivője szerint az euró bevezetésének stratégiai tervében már nem szerepel ilyen dátum.

A kormány várhatóan még ezen a héten megvitatja az euróbevezetés stratégiájának új koncepcióját, amelyben nem szerepelnek konkrét határidők.

A pénzügyi tárca ezzel engedett a kormányfő és a jegybank nyomásának, ugyanis a céldátum időpontjának kitűzésével Miroslav Kalousek pénzügyminiszter kisebbségben volt a kormányban, és már a múlt héten jelezte: amennyiben nem kap támogatást, eláll tervétől.

Mirek Topolánek miniszterelnök mindig is ellenezte az időpont kitűzését, és ebben támogatta őt a Cseh Nemzeti Bank, és számos gazdasági szakértő is.

Topolánek többször is úgy nyilatkozott: az országnak először végre kell hajtania a fiskális politika, az egészségügy és a nyugdíjrendszer átfogó reformját, és csak aztán dönthet arról, mikor lesz legelőnyösebb belépnie az euróövezetbe.

A kormánynak a múlt héten sikerült elfogadtatnia a parlamentben a közkiadások reformját, amelynek célja a költségvetési hiány lefaragása: a deficit idén 4 százalékos, a jövőre azonban már csak 3,2 százalékosra, számítanak az elemzők, 2010-re pedig pedig 2,5 százalékos hiányt irányozz elő a kormány gazdasági stratégiai terve.

Korábban a cseh kormány 2010-re tervezte az euró bevezetését, de erről már tavaly lemondott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor rendkívüli sajtótájékoztatója: a 11-es út egyes szakaszait nem lehet megvédeni

Orbán Viktor rendkívüli sajtótájékoztatója: a 11-es út egyes szakaszait nem lehet megvédeni

Menekülőutakat nyitnak a Pilisben, Pilismarót, Dunabodány, Tahi és Leányfalu védekezéséhez még várnak önkénteseket, Kisorosziban viszont van rutin. A kormányfő szerda reggel rendkívüli tájékoztatót tartott az árvízi helyzetről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
Komoly lélektani határt lépett át a veszteségráta, hatalmas bajban az ukránok - Háborús híreink szerdán

Komoly lélektani határt lépett át a veszteségráta, hatalmas bajban az ukránok - Háborús híreink szerdán

Nyugati elemzők szerint elérhette az egymillió főt az orosz-ukrán háború veszteségrátája (sebesültek és halottak összesen). Az orosz csapatok a Donbaszban és Kurszkban is ellentámadásba lendültek, ráadásul továbbra sem született döntés arról, hogy Kijev bevetheti-e a közepes és nagy hatótávolságú fegyvereket Oroszország területén, miközben Moszkva folyamatosan bombázza az országot. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×