eur:
394.1
usd:
354.24
bux:
72845.72
2024. szeptember 18. szerda Diána

A sokk után megnyugvóban a piacok

Újabb 9 és fél milliárd dollárral avatkozott be a pénzpiacokon az amerikai központi bank. Az augusztus 9-én kirobbant ingatlanpiaci válság óta összesen 130 milliárd dollárral sietett a FED a piacok megsegítésére.

A másodlagos jelzálogpiaci válság elmélyülése óta többször hajtottak végre összehangolt intervenciót a világ jegybankjai a piaci stabilizáció érdekében.

Az amerikai központi bank első ilyen jellegű beavatkozását augusztus 9-én, míg az utolsót hétfőn hajtotta végre, amelynek keretében összesen 9,5 milliárd dollárt pumpált a piacra - mondta az InfoRádiónak a Takarékbank elemzője.

Tapaszti Attila közölte: a FED eddig 130 milliárd dollár plusz likviditást vitt a piacra, ezzel biztosítva a piac stabilitását, hogy megakadályozza a piaci pánik továbbgyűrűzését.

Az ilyen jellegű jegybanki beavatkozásoknál nem elsősorban az összeg a fontos, hanem az, hogy a jegybank a piaci sokkok esetén hajlandó plusz likviditás biztosításával a piaci szereplők segítségére sietni - közölte az elemző, aki hozzáfűzte: a piac méretéhez képest a 130 milliárd dollár nem jelentős.

Az egy hónapja kibontakozó válságban a jegybank szerepe egészen addig fontos, amíg a bizalom helyre nem áll. Mostanában a piaci szereplőknek a pénzügyi rendszer stabilitásába vetett hite megerősödni látszik, így az átmeneti, tűzoltásszerű akciók hamarosan véget érhetnek - mondta Tapaszti Attila.

Hétfőn az Európai Központi Bank elnöke is kijelentette, hogy beavatkozási készültségben állnak. A Takarékbank elemzője úgy véli: ez a bejelentés rendkívül fontos, hiszen egy jegybank már a kommunikációjával is befolyásolja a piacokat, amelyeket persze később konkrét lépésekkel is alá kell támasztania.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor rendkívüli sajtótájékoztatója: a 11-es út egyes szakaszait nem lehet megvédeni

Orbán Viktor rendkívüli sajtótájékoztatója: a 11-es út egyes szakaszait nem lehet megvédeni

Menekülőutakat nyitnak a Pilisben, Pilismarót, Dunabodány, Tahi és Leányfalu védekezéséhez még várnak önkénteseket, Kisorosziban viszont van rutin. A kormányfő szerda reggel rendkívüli tájékoztatót tartott az árvízi helyzetről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
Komoly lélektani határt lépett át a veszteségráta, hatalmas bajban az ukránok - Háborús híreink szerdán

Komoly lélektani határt lépett át a veszteségráta, hatalmas bajban az ukránok - Háborús híreink szerdán

Nyugati elemzők szerint elérhette az egymillió főt az orosz-ukrán háború veszteségrátája (sebesültek és halottak összesen). Az orosz csapatok a Donbaszban és Kurszkban is ellentámadásba lendültek, ráadásul továbbra sem született döntés arról, hogy Kijev bevetheti-e a közepes és nagy hatótávolságú fegyvereket Oroszország területén, miközben Moszkva folyamatosan bombázza az országot. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×