eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 15. vasárnap Enikő, Melitta

Fajsúlyos MOL-bejelentések futószalagon

Elutasította a MOL igazgatósága az OMV megkeresését, amelyben a magyar cég felvásárlását célozta meg - tette közzé a magyar olajipari vállalat a Budapesti Értéktőzsde honlapján. A társaság közölte azt is: felhatalmazást kér saját részvények törlésére, és emelkedhet az osztalék-fizetési hányad.

A közlemény szerint a MOL pénteki igazgatósági ülésén áttekintette az OMV által tett előzetes és feltételekhez kötött megkeresést. Az igazgatóság egyhangúlag elutasította ezt a "kéretlen és barátságtalan" megkeresést.

A MOL vezérigazgatója sajtótájékoztatóján közölte: az OMV június 25-diki levelében egyértelműen felvásárlásról van szó, ellentétben azzal, amit az osztrák cég először kommunikált.

Mosonyi György hozzátette: tudomása szerint a ma napig nincs bejegyezve részvénykönyvbe az OMV legutóbbi 8,6 százalékos részvényszerzése.

A vezérigazgató szólt arról is, hogy amennyiben a MOL nem tud akvizíciókat végrehajtani, akkor a meglévő portfolióján, eszközparkján belül kell megkeresnie a növekedési lehetőségeket.

Mosonyi György elmondta: a MOL éves szinten a meglévő portfolió segítségével, akvizíciók nélkül is eléri azt, hogy eredménye 2011-ig évente átlagosan 6,5 százalékkal nőjön.

Az igazgatóság úgy tervezi: a MOL előreláthatólag 5,3 milliárd dollárt, vagyis 1060 milliárd forintot fog beruházásra költeni 2010-ig.

Piaci szakértők szerint a MOL jövője nagyrészt attól függ, tud-e további, többséget eredményező pozíciókat szerezni a horvát olajcégben az INA-ban. A magyar olajvállalatnak jelenleg 25 százalék plusz egy szavazatnyi tulajdonrésze van Horvátországban.

Folytatják

A magyar olajtársaság közlése szerint a vállalat a saját részvény vásárlási program keretében 10,6 millió darab részvényt vásárolt, 1,6 milliárd dollár, vagyis 320 milliárd forint értékben. A hivatalos kommüniké hangsúlyozza: a MOL továbbra is folytatni kívánja a saját részvények vásárlását a tőzsdén.

A következő közgyűlésen a társaság igazgatósága felhatalmazást akar kérni saját részvények törlésére.

Emellett az igazgatóság emellett döntött arról is, hogy növelni kívánja az osztalék-kifizetési rátát, melynek mértéke a befektetési lehetőségek függvényében 2008-tól 40 százalékra növekedhet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 15. 07:00
×
×
×
×