eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 15. vasárnap Enikő, Melitta

A nyári áramfogyasztás is rekordot dönt

Évről évre emelkedik a nyári villamosenergia-fogyasztás, az elmúlt napokban pedig különösen magas - mondta el az InfoRádióban a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Országos Diszpécserszolgálatának vezetője.

Kapás Mihály közölte: az illetékesek felkészültek erre, ezért korlátozásokra a kánikulában sem kell számítani, annak ellenére, hogy egyre többen vásárolnak maguknak légkondicionáló berendezést.

Mint mondta, már májusban megkezdték a felkészülést a nyári melegre, ezért kellő tartalékokkal rendelkeznek a szolgáltatók. Az erőművek például az ilyenkor esedékes karbantartási munkákat átütemezték.

Most először

Magyarországon először kellett elrendelni hármas fokozatú hőségriasztást. Falus Ferenc országos tisztifőorvos az InfoRádiónak elmondta, a kánikula miatt a normális esetben javasolt 1,5-2 liter víznek legalább a dupláját kell inni egy kánikulai napon.

"Délelőtt 11 és délután három óra között jó lenne, ha nyílt napra nem nagyon mennénk, mert az UV-B sugárzás szintje is magasabb lesz. Ezalatt jobb, ha árnyékba megyünk, és a bőrünket valamilyen napvédő krémmel védjük. Arra is gondolni kell, hogy azok a gyógyszerek, amelyeket szobahőmérsékleten ajánlott tartani, 25 foknál magasabb hőmérsékletre nincsenek felkészítve, tehát ilyenkor érdemes ezeket hűtőszekrénybe tenni" - mondta az országos tisztifőorvos.

Falus Ferenc azt ajánlja: a krónikus betegek konzultáljanak háziorvosukkal, hogy a megszokott gyógyszereiket ugyanolyan feltételekkel és mennyiségben szedhetik-e, mint máskor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Ennyit az elsöprő iráni válaszcsapásról? – Három lehetséges ok, amiért Teherán még nem támadta meg Izraelt

Ennyit az elsöprő iráni válaszcsapásról? – Három lehetséges ok, amiért Teherán még nem támadta meg Izraelt

Július 31-én villámcsapásként érkezett a hír, mely szerint egy robbanásban életét vesztette Iszmail Hanijeh, a Hamász politikai ágának vezetője és a terrorszervezet legbefolyásosabb tagja. A feszültséget tovább fokozta, hogy a detonációra egy teheráni szállodában került sor. Irán azonnal felvonta a bosszút szimbolizáló vörös zászlót, a különféle nyugati hírszerző ügynökségek pedig egész augusztusban arról közöltek híreket, hogy „a következő héten” már biztosan támadás fog indulni Izrael ellen. Az iráni válaszcsapás egyelőre elmaradt, de miért? Itt van három lehetséges magyarázat Teherán tétlenségére.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 15. 07:00
×
×
×
×