eur:
395.49
usd:
357.14
bux:
72340.83
2024. szeptember 13. péntek Kornél

Alávághatnak az erdészeteknek

Évente 8-10 milliárd forintos árbevétel-kiesést jelentene, ha az erdőkben kitermelt fát kizárnák a megújuló energiaforrások támogatásából - állítják az erdészek. Az új villamosenergia-törvény tervezete szerint azok az erőművek, amelyek erdei fából termelnek áramot, nem kapnának a fogyasztók által finanszírozott szubvencióból.

A biomassza alapú áramtermelésben érdekelt Ipoly Erdő Zrt. főmunkatársa az InfoRádióban elmondta: jelenleg az erdőben keletkezett biomassza - akárcsak az összes többi megújuló energiaforrás - preferált alapanyagként kerülhet be az erőművekbe.

A megújuló forrásból származó áramot emelt áron veszi át a villamos társaság, a különbözetet a fogyasztó fizeti meg.

Mizik András közölte: az erőművek 800-900 ezer köbméter fát használnak fel, és ha a villamosenergia-törvény jelenlegi tervezetét fogadják el, az erdőgazdaságoknak 8-10 milliárd forint bevételről kell lemondaniuk.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy tavaly Magyarország áramtermelésének 3,6 százaléka származott megújuló forrásból, aminek 80 százalékát a fa biztosította.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Ausztriában máris itt a tél - kép, videó

Néhány napja még a hónapok óta tartó tűrhetetlen kánikula miatt szomjaztunk egy kis enyhülést, nyugati szomszédunkban talán nem is sejtették, milyen gyorsan és extrém módon teljesülnek a vágyak...
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.13. péntek, 18:00
Rasovszky Kristóf
olimpiai bajnok nyíltvízi úszó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×