eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Sokkoló bankfúzió: 30 ezer milliárd forintos pénzintézet készül?

A várakozások szerint a világ egyik legjelentősebb bankja, a brit Barclays hétfőn bejelenti, hogy előzetes tárgyalásokat kezd a holland ABN Amro bankkal történő fúzióról. Az így létrejövő pénzintézet értéke 81 milliárd font (mintegy 29 ezer 565 milliárd forint) lenne. A lépés alighanem felgyorsítja a bajban lévő holland pénzintézettel kapcsolatos licitháborút.

Várhatóan még hétfőn bejelenti a brit Barclays bank, hogy előzetes tárgyalásokba kezd a holland ABN Amróval egy tervezett fúzióról. Az így esetlegesen létrejövő pénzintézet értéke 81 milliárd font (mintegy 29 ezer 565 milliárd forint) lenne.

A bejelentéssel nyomás alá kerülnek a bajban lévő pénzintézet iránt érdeklődő európai rivális pénzintézetek, amelyek az elmúlt hetekben informálisan már bejelentették érdeklődésüket.

A lehetséges vetélytársak között olyan nagynevű bankok szerepelnek, mint a spanyol BBVA Santander, a francia BNP Paribas, a legnagyobb holland pénzintézet, az ING és a második legjelentősebb brit bank, a Royal Bank of Scotland.

A Barclays lépése nyomást gyakorol magára az ABN Amróra is, hogy mág április 26-i éves közgyűlése előtt hozza nyilvánosságra rendezési elképzeléseit. Az amszterdami banktól többek között a kiadások visszafogását várják.

Elemzők szerint a Barclays és az ABN Amro földrajzilag és a divíziók erősségének tekintetében is kiegészítik egymást. A brit banknak például nincs kiskereskedelmi hálózata a Benelux-államokban, az ABN Amro erős az ázsiai üzleti szektorban, ahol a Barclays is szeretne terjeszkedni.

Ráadásul a holland pénzintézet tavaly megvásárolta az olasz Banca Antoveneta hálózatát és a chicagói La Salle Bankot is, amely egyben azt is jelenti, hogy megnyílt előtte az amerikai piac is.

Címlapról ajánljuk
Svédország meglepően kemény lépésre szánta el magát

Svédország meglepően kemény lépésre szánta el magát

Svédország bekeményít a gyerekek és fiatalok mobilhasználatával szemben. A héten kiadott új ajánlások szerint kétéves korig nem is láthat képernyőt egy gyermek, de még az idősebbek számára is csak néhány órányi mobilozást kellene engedni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×