eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Már repül a legmodernebb európai utasszállító

Hétfő délután száll le a New York-i Kennedy repülőtéren az első Airbus A380-as, a legmodernebbnek számító európai utasszállító gép.

A Lufthansa 8940-es járata délelőtt indult Frankfurtból, fedélzetén 31 fős személyzettel és 519 utassal, akik jórészt az Airbus illetve a Lufthansa alkalmazottai, de van közöttük néhány újságíró is.

A 73 méter hosszú, 277 tonnás repülőgép a világ legnagyobb utasszállítója, amely három osztályos konfigurációban 555 utast tud szállítani, ha viszont csak turistaosztályra alakítják át, akkor 853 utast vihet, akár 15.000 kilométerre.

"Gyengébb", mint az Antonov


Az A380-as teherszállító változata kapacitását tekintve pedig a világ második legnagyobb gépe, igaz, 152 tonnás kapacitása messze elmarad az Antonov 225-ös 250 tonnás kapacitásától.

A katalógusáron 250 millió eurós repülőgép legnagyobb vetélytársa a Boeing 747-8-as modellje, amely három osztályos konfigurációban 467 utast tud szállítani.

Március elejéig az Airbusból 157 darabot rendelt meg tizenöt légitársaság, míg a rivális Boeingből csupán 78 darabot, azok közül is 54 teherszállító változatot. Igaz, az Airbus teherszállító változatára eddig egyetlen rendelés sem érkezett.

Tervezési gondok

Az Airbus eddigi legnagyobb gondja a sok helyszínen folyó gyártás miatti késlekedés volt. A késés fő oka a gyártó cég szerint az, hogy a repülőgép mintegy 500 kilométernyi elektromos vezetékrendszerét két különböző helyszínen, egymással nem kompatibilis programok segítségével tervezték.

Az első gépeket a dolgok jelenlegi állása szerint októberben vagy novemberben szállítják le, de a késés miatt a legnagyobb vevő, az Emirátusok légitársasága már kilátásba helyezte, hogy lemondja a megrendelés egy részét és Boeingeket is vásárol.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Svédország meglepően kemény lépésre szánta el magát

Svédország meglepően kemény lépésre szánta el magát

Svédország bekeményít a gyerekek és fiatalok mobilhasználatával szemben. A héten kiadott új ajánlások szerint kétéves korig nem is láthat képernyőt egy gyermek, de még az idősebbek számára is csak néhány órányi mobilozást kellene engedni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×