eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Magyarország megtorpedózza az uniós energiapolitikát?

"Paktum Putyinnal, Budapest szembefordult az európai energiapolitikával" - hangzottak el vádak a magyar kormány felé az elmúlt napokban külföldön és itthon egyaránt. A miniszterelnök egy interjúban ugyanis inkább egy orosz érdekeltségű, mint egy Oroszországot elkerülő gázvezeték mellett tette le a garast. A kérdés valószínűleg téma lesz Gyurcsány Ferenc eheti moszvkai tárgyalásain is.

A Corvinus egyetem regionális energiakutató központjának vezetője szerint a miniszterelnök kijelentése egyértelműen ellentétes azzal az EU-s energiaipari prioritással, amely a Nabucco gázvezetéket a négy legfontosabb uniós energetikai infrastruktúra-beruházásnak tekinti.

Kaderják Péter úgy véli, vitatható kérdés, hogy Magyarországnak valóban sürgősen több földgázra van-e szüksége, hiszen jelenleg biztonságos az ország ellátása, amit éppen egy, Oroszországgal kötött, 2016-ig szóló hosszú távú szerződés garantál.

A szakértő elmondta: az oroszoktól való egyoldalú függés azért hátrányos, mert ha csupán egyetlen eladótól függ az ország, akkor a termék ára indokolatlanul magas lesz.

Hozzátette: ma Magyarország drágábban vásárol gázt, mint Európa legtöbb országa, és ennek egyértelműen az egyoldalú importfüggés az oka.

Kaderják Péter arra a kérdésre, hogy elfogadhatóbb-e az olajfegyver bevetésével fenyegetőző Iránból importálni, mint Oroszországból, úgy válaszolt: a Nabuccóba - amelyből egyébként az oroszok nincsenek kizárva - bekerülő gáz döntő része Azerbajdzsánból származna, és más gázforrások is léteznek, amelyeket a vezetékbe Törökországban be lehetne kapcsolni.

A Nabuccóval kapcsolatban a szakértő elmondta: a napokban kiderült, hogy az Európai Fejlesztési Bank a projekt 70 százalékát hajlandó finanszírozni, ami jelzi, hogy mennyire fontosnak tartja a tervet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Svédország meglepően kemény lépésre szánta el magát

Svédország meglepően kemény lépésre szánta el magát

Svédország bekeményít a gyerekek és fiatalok mobilhasználatával szemben. A héten kiadott új ajánlások szerint kétéves korig nem is láthat képernyőt egy gyermek, de még az idősebbek számára is csak néhány órányi mobilozást kellene engedni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×