eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Jó-e a tőzsdének a forint erősödése?

Az erősödő forint eltérően hat a tőzsdei cégek árfolyamára - mondta el az InfoRádiónak a Portfolio.hu elemzője. Baráth Szabolcs szerint az osztalékpapírokra pozitívan, míg az exportáló cégekre negatívan hat az egyre erősödő nemzeti valuta.

Baráth Szabolcs elmondta: a forint erősödése negatívan hat azokra a cégekre, amelyek döntően külföldre szállítják termékeiket. Ilyenek például a gyógyszergyárak: az EGIS 60, a Richter pedig 80 százalékban exportra termel.

A veszteséget mérsékelheti, ha a társaság rendelkezik deviza alapú hitellel, itt ugyanis az árfolyamnyereség hasznot hozhat. A gyógyszergyáraknak azonban nincs hitelállományuk.

A forint erősödése azonban az osztalékpapírok értékének emelkedését vonja maga után, így a folyamat kedvezően hathat a Magyar Telecom, a Zwack, az Állami Nyomda papírjaira, illetve a vegyipari papírokra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Svédország meglepően kemény lépésre szánta el magát

Svédország meglepően kemény lépésre szánta el magát

Svédország bekeményít a gyerekek és fiatalok mobilhasználatával szemben. A héten kiadott új ajánlások szerint kétéves korig nem is láthat képernyőt egy gyermek, de még az idősebbek számára is csak néhány órányi mobilozást kellene engedni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×