eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Honnan vegyünk földgázt?

Losoncz Miklós, a GKI olajipari kutatója szerint Magyarországnak nem sok lehetősége van, amikor arról van szó, hogy honnan vegyen földgázt. A szakértő szerint a kormány mozgástere kicsi, és nehéz megmondani, mi lenne jobb stratégia: az orosz Kék Áramlat gázvezeték meghosszabbításának támogatása vagy az orosz gázfüggőséget csökkenteni hivatott, de még csak tervezett Nabucco-vezeték melletti kiállás.

Mint azt Losoncz Miklós elmondta, mindkét vezetékkel kapcsolatban nagy a bizonytalanság.

A Nabucco megépítése késik egy-két évet, de a másik sem sokkal biztosabb. Ebben a helyzetben a szakértő szerint nehéz jó döntést hozni.

A Nabucco közel-keleti földgáz szállítására lesz alkalmas, a kérdés csak az, hogy melyik a biztonságosabb: ha Iránból vagy  Oroszországból vásároljuk a gázt.

Arra a felvetésre, hogy ha a magyar miniszterelnök megállapodik Oroszországgal, azzal nem veszélyezteti-e az Európai Unió azon törekvését, hogy csökkentse az egyirányú kiszolgáltatottságot, Losoncz Miklós azt felelte: az uniónak nincs egységes energiapolitikája, ezt bizonyítja az is, hogy például Németország is kötött bilaterális megállapodást Oroszországgal.

A szakember hibának tartja, ha a gázvásárlással kapcsolatban a történelmi sérelmekről folyik a vita.

Hangsúlyozta: az energiaipari szakértők inkább attól tartanak, hogy más okból, például egy természeti katasztrófa miatt apadnak el a források.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Svédország meglepően kemény lépésre szánta el magát

Svédország meglepően kemény lépésre szánta el magát

Svédország bekeményít a gyerekek és fiatalok mobilhasználatával szemben. A héten kiadott új ajánlások szerint kétéves korig nem is láthat képernyőt egy gyermek, de még az idősebbek számára is csak néhány órányi mobilozást kellene engedni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×