eur:
395.45
usd:
365.45
bux:
0
2024. július 31. szerda Oszkár

"Fájdalmasabbak is lehetnének a reformok"

Az euró bevezetése nem szabadon választott, hanem kötelező gyakorlat Magyarország számára, ám az ország ma még olyan messze van a feltételek teljesítésétől, hogy nem érdemes, de nem is nagyon szabad csatlakozási időpontot kitűzni - így összegezhetők a Budapesten csütörtökön tartott konferencia felszólalásai.

A konferenciát az euró atyjának is nevezett közgazdász, Lámfalussy Sándor nyitotta meg, aki elmondta, hogy az euró bevezetésének kilátása nélkül sokkal fájdalmasabbak lennének az egyébként is elkerülhetetlen államháztartási reformok.

Almunia: a maastrichit kritériumok közül egyet sem teljesít Magyarország

A nap díszvendége az Európai Unió pénzügyi biztosa, Joaquin Almunia volt, aki közel félórás beszédében - amelyet ő maga minősített a magyarok számára csüggesztőnek - felsorolta a négy maastrichti kritériumot, melyek közül jelenleg egyikét sem teljesíti az ország.

Joaquin Almunia nem sok jóval biztatott, viszont kilátásba helyezte, hogy amennyiben Magyarország eltér az általa kijelölt konvergencia-pályáról, az az unió kohéziós alapjaiból járó támogatás megvonásához vezethet.

A pénzügyi biztos - igaz, Magyarország említése nélkül - azt is elmondta, hogy egy pénzügyileg megbízhatatlannak tekintett ország az euró bevezetésével egyéb előnyök mellett szavahihetőséget is importál.

A konferencia résztvevői udvarias, ám gyér tapssal köszönték meg a biztos beszédét.

Veres: a program soha nem lesz népszerű

A pénzügyminiszterek eszmecseréjéből érdemes kiemelni, hogy Varga Mihály volt pénzügyminiszter szerint a konvergenciaprogram hiteles, ám továbbra is túl magasak az állami kiadások, javítani kell a versenyképességet, és meg kellene szerezni a társadalom támogatását is a program végrehajtásához.

Veres János pénzügyminiszter nem nagyon bízik abban, hogy ez a program valaha is népszerű lesz. A pénzügyminiszterek nagyjából egyetértettek abban, hogy a kijelölt út helyes, de a részletekről már nem volt ennyire egységes a véleményük.

Bod Péter Ákos: euró akkor is lesz, ha nem lesz

Bod Péter Ákos közgazdász úgy vélte, hogy ha Magyarország hosszú ideig még nem is vezeti be az eurót, az akkor is körülveszi majd a magyar gazdaságot, beszivárog abba euróhitelek, esetleg nagyobb értékű tranzakciók esetében.

A Microsoft, a MOL és az E.ON cégvezetőinek beszélgetéséből elsősorban az derült ki, hogy a multinacionális cégek számára kisebb a jelentősége az euró bevezetési dátumának, őket valójában az azt kísérő stabilitás és kiszámíthatóság érdekli.

Bajnai: az euró szimbólum

A konferencián az euró mielőbbi bevezetését sürgette a fejlesztéspolitikai kormánybiztos. Bajnai Gordon kijelentette: a konvergenciaprogram megvalósítása az ország sürgős és legfontosabb ügye.

A kormánybiztos hozzátette: az euró egy szimbólum, amely azt jelzi, hogy tartós és fenntartható a növekedés.

Bajnai Gordon úgy vélte: a társadalom alapvető kérdéseiben: a nyugdíjrendszerben, a foglalkoztatásban, az egészségügyben és a roma kérdésben kell változásokat elérni annak a 8 ezer milliárd forintnak a felhasználásával, amelyet a következo hét évben el lehet majd költeni Magyarországon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Nagy napja lehet a magyaroknak – az olimpia szerdai hírei percről percre

Miután úszásra alkalmasnak találták a Szajnát, a triatlonnal kezdődött a magyarok szerdai programja. Ezen felül asztaliteniszben, cselgáncsban, evezésben, kézilabdában sportlövészetben, tornában, úszásban és vívásban és érdekeltek vagyunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
Jön a hét legfontosabb napja a tőzsdéken

Jön a hét legfontosabb napja a tőzsdéken

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel az ázsiai piacokon, ezt követően pedig Európában is emelkedésre van kilátás. Ma azonban nagyon fontos piacmozgató események lesznek, az eurózóna inflációja után érkezik az ADP munkaerőpiaci adata az USA-ból, emellett lakáspiaci adatok is jönnek. A nap (és a hét) fénypontja viszont a Fed esti kamatdöntése lesz, majd Jerome Powell ezt követő sajtótájékoztatója.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×