eur:
394.26
usd:
357.54
bux:
72982.36
2024. szeptember 3. kedd Hilda

Sokba kerülnek Magyarországon a munkavállalók

Az új uniós tagországokban jóval gyorsabb mértékben emelkedtek a munkaköltségek, mint az eurózóna országaiban, derül ki a német statisztikai hivatal tanulmányából. Magyarországon a mérték tíz százalék volt.

A német szövetségi statisztikai hivatal - a két évvel ezelőtti berlini kormánydöntések hatását vizsgálva - azt nézte meg, hogy egyes országokban mennyivel növekedtek a foglalkoztatás munkaadókat terhelő költségei - tehát nem a bérek növekedését hasonlították össze.

A tanulmányból kiderül, hogy míg az eurózónában a foglalkoztatás költségei évente 2,2 százalákkal nőttek, addig ez az ütem Csehországban 7,4, Magyarországon pedig tíz százalék volt.

Az Eurostat, az unió statisztikai hivatala egy másik számsorban a huszonöt tagország teljes bérköltség-növekedését vizsgálta, a 2000-es évet véve alapul. Ebben a felmérésben a munkáltatók által kifizetett teljes költség szerepelt, tehát a bruttó bér, illetve annak a munkaadót terhelő adói és járulékai.

Az elmúlt öt és fél év alatt ez a legnagyobb mértékben, 78 százalékkal, Észtországban nőtt, szorosan második Lettország a munkaadókat terhelő költségek 74 százalékos növekedésével és harmadik Magyarország, csaknem hatvan százalékkal.

Az Eurostat adatsorából is az derül ki, ami a német tanulmányból, vagyis hogy a munkaadóknak a tíz újonnan csatlakozott ország mindegyikében jóval többet kell fizetniük, az államnak és a munkavállalóknak egyaránt.

A régi tagországok közül igazán kiugró, kis híján 39 százalékos növekedés csupán Nagy-Britanniában volt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.04. szerda, 18:00
Virág Barnabás
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
Egyre csúnyább, ami Amerikában történik

Egyre csúnyább, ami Amerikában történik

Egyre rosszabb hangulatú kereskedést láthatunk az európai és az amerikai tőzsdéken is, ami elsősorban annak tudható be, hogy a Bank of Japan kormányzója benyújtott egy dokumentumot, amely szerint a központi bank folytatja a kamatemelést. Ennek hatására erősödni kezdett a jen, a részvénypiacokon pedig hangulatromlás látszik. Eközben azért a hazai tőzsdén is vannak izgalmak: reggel nagyot ugrott az MBH Jelzálogbank árfolyama, később azonban jött a látványos visszaesés az elmúlt napok sztárpapírjánál.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×