eur:
393.17
usd:
354
bux:
72415.44
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

Csődhullám a Gyurcsány-csomag előtt és után

Az idei év első félévében 14 százalékkal több fizetésképtelenségi eljárás indult, mint tavaly. Bár ezt a nagyarányú emelkedést a szakemberek a csődtörvény módosításának tudják be, az Euler Hermes Magyar Hitelbiztosító igazgatósági tagja arra figyelmeztet, hogy a kormány megszorító csomagja az év második felében újabb csődhullámot eredményezhet.

Kozma András szerint elsősorban annak köszönhetően nőtt meg ilyen nagy mértékben a csődöt jelentő cégek száma 2006 első félévében, hogy július 1-jén lépett hatályba a csődtörvény módosítása.

A szakember rámutatott arra, hogy az új jogszabály több olyan hitelezővédelmi elemet is tartalmaz, amely szűkíti azoknak a vállalkozóknak a mozgásterét, akik a csődeljárásokat üzleti vállalkozásként használják.

Ezeket a szigorúbb szabályokat kikerülendő, sok csőd szélére jutott vállalkozás inkább még az első félévben indította el a felszámolási eljárást - vélekedett Kozma András.

Az év második felében azonban már a tényleges gazdasági körülmények és a kormányzati megszorító csomag hatására várják a csődeljárások számának növekedését.

A szakember elmondta: becslésük szerint legalább 8-10 százalékkal fog nőni 2006 év végére a 2005-ös állapotokhoz képest a felszámolási eljárás alá került cégek száma.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Putyin triumfált az ukrán hadsereg fölött, új külügyminisztere van Ukrajnának – Háborús híreink csütörtökön

Putyin triumfált az ukrán hadsereg fölött, új külügyminisztere van Ukrajnának – Háborús híreink csütörtökön

Csütörtökre virradóra a fehérorosz légierő megsemmisített két orosz Sahed drónt, amelyek beléptek Belarusz légterébe. Vlagyimir Putyin a Keleti Gazdasági Fórumon mondott csütörtöki beszédében kijelentette, kudarcot vallott Ukrajna kurszki offenzívája, amellyel az ukrán hadsereg csak saját magát gyengítette meg. Az orosz elnök szerint az orosz társadalom csak erősebb lett a támadás nyomán, az ukrán haderő viszont hamarosan elveszítheti harcképességét. Putyin egy ironikus megjegyzésében azt mondta, Kamala Harrist támogatja az amerikai elnökválasztáson. Az ukrán parlament jóváhagyta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter lemondását, utódja eddigi helyettese, Andrij Szibiha lett, akit már el is fogadott a törvényhozás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×