eur:
394.22
usd:
355.54
bux:
72297.19
2024. szeptember 6. péntek Zakariás

Tovább nőtt a fizetésképtelen cégek száma

Az első félévben 7300 fizetésképtelenségi eljárás indult Magyarországon, mintegy 14 százalékkal több, mint egy évvel korábban - mondta Mikael Szabó, a Coface Hungary hitelbiztosító és kockázatelemző cég ügyvezetője.

A felszámolási eljárások alapján a legkockázatosabb területek a textil- és az építőipar, valamint a kereskedelem. A legkevésbé kockázatos ágazatok a vegyipar, a turizmus-vendéglátás és a szállítmányozás.

A Coface Hungary ügyvezetője szerint még mindig a körbetartozás a legnagyobb probléma, és ez nem is fog változni a közeljövőben. A körbetartozás oka az alultőkésítettség és rossz fizetési morál.

Magyarország - Portugáliával együtt - a legrosszabb helyet foglalja el Európában a felszámolási eljárások aránya alapján.

Folyamatban van a piactisztulás

Mikael C. Szabó hangsúlyozta: a piactisztulás kellős közepén vagyunk, a kiskereskedelemben is koncentráció várható, hiszen Magyarországon éppen annyi az élelmiszerboltok száma, mint Angliában.

Az 54 ezer építőipari kivitelezést végző magyar céggel szemben pedig Ausztriában 8 ezer működik, és ezek összesített forgalma ötszöröse a hétszer több magyar vállalkozásénak.

A hitelbiztosító cég tapasztalatai szerint a hatvan napon túli fizetési határidők nagyon kockázatosak, a 180 napon túli számlák pedig gyakorlatilag behajthatatlanok; a számlák 2,7 százalékát nem fizetik ki soha.

Mikael C. Szabó extrém példaként említette, hogy kenyér szállításánál is találkozni 180 napos fizetési határidővel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 6. 14:25
×
×
×
×