eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 7. szombat Regina

Lehet, hogy kevés lesz ez az áfaemelés is?

A jelenleg 20 százalékos áfakulcs 3 százalékpontos emelésével nem biztos, hogy hozzájut a költségvetés a várt bevételhez - véli az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. A Magyar Adótanácsadók Országos Egyesületének alelnöke szerint nem is lehet pontosan tudni mekkora plusz bevételt jelent az államnak az áfaemelés, mivel a Pénzügyminisztérium nem hozza nyilvánosságra a pontos számításokat.

Vadász Iván, az adótanácsadók egyesületének alelnöke az InfoRádióban elmondta: a várható többletbevétel kérdésében kénytelenek a szaktárca 30 milliárdos becslésére alapozni, mivel a Pénzügyminisztériumnak megvan az a "rossz szokása", hogy a bejelentett adómódosítások mellé adatokat nem tesz közzé.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint ráadásul egyáltalán nem biztos, hogy a 20 százalékos áfakulcs 3 százalékpontos emelésével hozzájut a költségvetés a várt bevételhez.

Míg ugyanis az élelmiszerkereskedelemben az éles verseny és a kisebb árrés miatt az áfakulcs változása jobban érvényesül a fogyasztói árakban, addig például az iparcikkek körében lehet, hogy az emelés egy részét lenyelik a kereskedők. Főleg akkor, ha csökken a lakosság vásárlóereje és nő az árverseny - derült ki Vámos György szavaiból.

Pontos felmérés nincs arról, hogy kit hogyan érint az áfaváltozás

A Pénzügyminisztérium a '90-es évek végén csinált egy felmérést arról, hogy melyik társadalmi csoport milyen áfakulcsú termékeket, szolgáltatásokat fogyaszt elsősorban, de azóta ilyen nem készült - mondta Vadász Iván, a Magyar Adótanácsadók Országos Egyesületének alelnöke, hozzátéve, hogy így csak sejtésekre lehet alapozni.

Az utóbbiak alapján azonban az adótanácsadók egyesületének alelnöke - más szakemberekhez hasonlóan - úgy véli, hogy az alacsonyabb jövedelműeknek kedvező, ha a 15 százalékos kulcs nem elkedik 20 százalékra, ebbe tartoznak ugyanis az élelmiszerek és sok közszolgáltatás, például a tömegközlekedés is.

Vannak olyan iparágak is, amelyeknek ez létkérdés lehet - hangsúlyozta Vadász Iván, példáként említve az idegenforgalmat és a vendéglátást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vészjelzés a traumatológustól: olyan sérültek érkeznek, mint korábban soha

Az elektromos rollerek, gördeszkák, biciklik megjelenésével olyan sérülésekkel találkoznak a traumatológián, amelyekkel korábban soha – mondta az InfoRádióban Molitorisz Dániel. A traumatológus, gyermekortopéd szakorvos szerint a bukósisak viselése egyértelműen kötelező, de eséskor az egyéb védőfelszerelések is segíthetnek elkerülni a súlyos, olykor maradandó sérüléseket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
Íme az olimpia igazi győztesei: hogyan teljesített valójában Magyarország?

Íme az olimpia igazi győztesei: hogyan teljesített valójában Magyarország?

Az olimpiai játékok a mai napig a világ egyik legnagyobb sporteseménye. Az emberek általában azokat a versenyszámokat követik figyelemmel, ahol hazájuk sportolóinak van esélye az éremszerzésre. Azonban az érmek megszerzése csak néhány ország számára gyakori esemény, az országok többsége általában érem nélkül zárja az olimpiát. Ezért is tud különösen emlékezetes lenni egy nemzet számára, ha megszerzi első olimpiai érmét, pláne ha az arany, mint ahogy az például Fidzsi-szigetek esetében is történt férfi rögbiben a 2016-os Rio-i játékokon. Cikkünkben azt mutatjuk be, hogy mely országok tudják erőforrásaikhoz képest a leghatékonyabban megszerezni az érmeket a nyári olimpiai játékokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×