eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 11. szombat Ferenc

Negatív vizsgálat alatt az Erste és érdekeltségei

Leminősítést valószínűsítő negatív felülvizsgálat alá vette kedden az osztrák Erste Bankot és kelet-európai, köztük magyarországi érdekeltségeit a Moody's Investors Service, a román Banca Comerciala Romana S.A. többségi részének tervezett felvásárlása miatt, jelentette az MTI.

A Moody's az anyavállalatra bejelentett vizsgálattal összefüggésben hasonló leminősítési felülvizsgálat alá vette az Erste Bank magyar, cseh és szlovák érdekeltségeinek - Erste Bank Hungary, Ceská Sporitelna, Slovenská Sporitelna - egyöntetűen "A2/Prime-1" hosszú, illetve rövid távú bankbetéti kockázati besorolásait is.

A hitelminősítő indoklása szerint a negatív előjelű besorolási felülvizsgálatok megkezdése azzal van összefüggésben, hogy az Erste Bank 61,9 százalékos részesedést tervez vásárolni 3,75 milliárd euróért a legnagyobb román kereskedelmi bankban, a Banca Comerciala Romana S.A.-ban (BCR).

A román bank hosszú és rövid távú adóskockázatát, illetve pénzügyi erejét a Moody's meglehetősen alacsony, spekulatív szintű osztályzatokkal sorolja, "Ba2/Not Prime/D mínusz"-szal (a "Ba2" más hitelminősítők metodikájában "BB"-nek felel meg; ez két osztattal marad el a megszorításokkal már alacsony fokú befektetői sávnak tartott "Baa3/BBB mínusz"-tól).

A Moody's Románia esetében jóval óvatosabb a másik két nagy nemzetközi hitelminősítőnél. A Standard & Poor's tavaly szeptemberben, a Fitch Ratings pedig már 2004 novemberében a "BBB mínusz" alapszintű befektetői fokozatot adta meg a szuverén román devizaadósságra.

Címlapról ajánljuk

Guruló rendelők a hiányzó háziorvosok helyett – így működik a telemedicinális gyógyítás

Az elmúlt egy évben a leghátrányosabb helyzetű hazai települések közül negyvenben indult el a telemedicinális ellátás, amellyel a megszűnt háziorvosi rendeléseket igyekeznek pótolni. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat kommunikációs vezetője azt mondta az InfoRádióban, hogy a visszajelzések döntő többsége pozitív, a modern technológia segítségével akár több száz kilométeres távolságból is tudnak tanácsokat adni az orvosok.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Megindult az Ukrajna második legnagyobb városa elleni támadás, döntő fordulat jöhet – Háborús híreink szombaton

Megindult az Ukrajna második legnagyobb városa elleni támadás, döntő fordulat jöhet – Háborús híreink szombaton

Pénteken arról érkeztek jelentések, hogy az orosz erők átlépték a határt Harkiv megyénél, és Ukrajna második legnépesebb városa, Harkiv felé tartanak. Ukrajna régóta számít egy ilyen támadásra, az utóbbi időben Oroszország egyre hevesebben ágyúzta a várost. Mindeközben az éjszaka folyamán az oroszok több ukrán drónt és rakétát is leszedtek, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka, Olekszandr Pavljuk tábornok szerint az Oroszország elleni háború a következő két hónapban döntő fordulatot vehet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×