eur:
392.98
usd:
352.14
bux:
0
2024. augusztus 28. szerda Ágoston
Nyitókép: Unsplash.com

Korábban elképzelhetetlen változások érkeznek Európában az iPhone-okra

Újabb fordulatot vett az EU és az Apple küzdelme, és ha a vállalat meg szeretne maradni az európai piacon, akkor a DMA-nak engedve még több harmadik féltől származó tartalmat kell engedélyeznie készülékein.

Bár az Apple korábban hallani sem akart róla, az európai digitális piacokról szóló jogszabálynak (DMA) köszönhetően kénytelen tovább engedni az elveiből, és hamarosan már nemcsak harmadik féltől származó alkalmazásokat lehet majd iPhone-okra letölteni, hanem az alapértelmezett böngésző is megváltoztatható, az iOS 18 érkezésével pedig még több módosítás lesz elérhető a készülékek alapértelmezett alkalmazásain - írja az Index.

Az Európai Unió még 2022-ben szavazta meg a DMA-t annak megakadályozására, hogy a nagy online tartalomközvetítő platformok ellehetetlenítsék a kisebb vállalkozásokat és tartalomgyártókat.

Az Európai Bizottság több vállalatot is megbírságolt és változtatásra kényszerített, köztük az Apple-t is, így ahhoz, hogy az iPhone-ok továbbra is az európai boltok polcain maradhassanak, át kellett alakítani az App Store-t.

Idén márciusban lépett életbe a törvény, és az iOS 17.4-re való frissítést követően az iPhone-ok az App Store első megnyitását követően felhívják a felhasználók figyelmét, hogy mostantól már nemcsak innen tölthetnek le alkalmazásokat, hanem külsős, harmadik feles alkalmazásboltokból is. Ugyancsak egy új kezdőképernyő fogadja a felhasználókat a korábbi alapértelmezett böngésző, a Safari megnyitásakor. Itt lehetőségük lesz arra, hogy egyszer s mindenkorra beállítsanak egy új alapértelmezett böngészőt, így a közösségi oldalakon, üzenetekben megnyitott linkek már ebben fognak megnyílni.

Az iOS 18-cal a vállalat még tovább megy - adja hírül a 9to5Mac. A frissítés után a Beállításokban az Európai Unióban élő felhasználók egy teljesen új, Alapértelmezett alkalmazások menüpontot is találnak majd, ahol egyszerűen be lehet majd állítani, hogy az iPhone milyen levelezőappot, böngészőt, esetleg alkalmazásboltot használjon.

Ennél is nagyobb változás, hogy az Apple lehetőséget ad a legtöbb első féltől származó alkalmazás letörlésére is,

tehát az új szoftveren a felhasználónak lehetősége lesz eltávolítani akár az alapértelmezett Üzenetek appot is, ha annak zavaró számára a jelenléte. Törölhetővé válik még az App Store, a Kamera és a Safari is, arról viszont egyelőre nincs hír, hogy hogyan lesznek újra telepíthetők, főleg ha az Apple saját alkalmazásboltját is töröljük.

Címlapról ajánljuk
Nagyon korán kellene felkelni a rota vírus ellen – a legkisebbek óriási bajba kerülhetnek

Nagyon korán kellene felkelni a rota vírus ellen – a legkisebbek óriási bajba kerülhetnek

A tavalyi év hasonló időszakához képest idén csaknem megháromszorozódott a rota vírussal fertőzöttek aránya, de a sokéves átlaghoz képest is másfélszer annyian kapták el a hányással, hasmenéssel járó betegséget. Tavaly ilyenkor bő 1200, most csaknem 3200 eset szerepel a járványügyi jelentésben. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ tájékoztatója szerint a múlt héten a legtöbb eset Pest, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében fordult elő. A rendelőkben is sok a rotás beteg - erősítette meg az InfoRádióban a Magyar Gyermekorvosok Társaságának főtitkára, Havasi Katalin.

Átrendeződés az olajpiaci megállapodásokban, még az amerikai haditechnika is számít

Szaúd-Arábia nem újította meg az Egyesült Államokkal 1974-ben kötött petrodollár-megállapodását, így a közel-keleti ország diverzifikálhatja kereskedelmi lehetőségeit, illetve más pénznemben is értékesíthet olajat, az amerikaiakkal való végleges üzleti szakításról azonban szó sincs – mondta az InfoRádióban a Klímapolitikai Intézet vezető kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.28. szerda, 18:00
Balogh Tamás
a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Hajózástörténeti Egyesületének elnöke
Brutális terrormerénylet rázta meg Németországot, hatalmas nyomás nehezedik Olaf Scholz kormányára

Brutális terrormerénylet rázta meg Németországot, hatalmas nyomás nehezedik Olaf Scholz kormányára

Súlyos terrormerénylet rázta meg Németországot: pénteken egy az Iszlám Államnak hűséget esküdött szír bevándorló késével három embert megölt, nyolcat pedig megsebesített az északnyugati Solingen városában. A tragédia ismét felélesztette a bevándorlás korlátozásáról szóló vitákat, az ellenzéki konzervatív CDU sokkal szigorúbb szabályokat követel. A történtek politikai nyertese azonban a szélsőjobboldali AfD lehet, amelyet a vasárnap tartandó szászországi és türingiai tartományi választásokon már így is az első helyre várnak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×