eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Beautiful blonde women wearing glasses, in a denim jacket and a skirt, shopping for milk in the supermarket. She is holding two cartons of milk and choosing which one to buy.
Nyitókép: miniseries/Getty Images

100 ezer kiló adomány a tét – indul az év eddigi legnagyobb élelmiszergyűjtése

Háromezer önkéntes teljesít szolgálatot pénteken és szombaton az év eddigi legnagyobb élelmiszergyűjtő akciójában, amelyet a Magyar Élelmiszerbank Egyesület szervez. A zöld mellényt viselő segítők országszerte 213 Tesco, ALDI és Auchan áruházban kérik majd adományozásra a vásárlókat, akik a felajánlásaikkal az egyes gyűjtőpontok környéken élő nélkülözőknek nyújthatnak támogatást.

Az Élelmiszerbank hazánk egyik legnagyobb hatású jótékonysági szervezete; legutóbb, az adventi időszakban 70 ezer ember számára tudtak 5 kilós adománycsomagokat összeállítani egy hétvégi megmozdulás eredményeként – olvasható a szervezet közleményében.

Tavaly óta májusban is tartanak élelmiszergyűjtést. Akkor a rekordinfláció és a rászorulói igények meredek emelkedését látva kérték a lakosság támogatását, és nem kis meglepetésükre az emberek segítőkészsége az ünnepi időszakét is felülmúlta: 95 ezer kilónyi élelmiszer gyűlt össze, ami 88 kiló felajánlást jelentett a másfélnapos akció minden egyes percében.

Az idei „nagy tavaszi élelmiszergyűjtés”-re május 10–11-én kerül sor az ország 104 településén 213 Tesco, ALDI és Auchan áruházban. Péntek 14 óra és szombat 20 óra között 3000 önkéntes kéri és fogadja a betérő vásárlók adományait.

Az Élelmiszerbank kérése, hogy aki teheti, gondoljon a rászoruló emberekre és tegyen a kosarába eggyel több tartós élelmiszert, amit a fizetés után a kasszák mellett található gyűjtőpontokon adhat le. A tapasztalatok szerint húskonzervekre, készétel konzervekre, rizsre, tésztára és hozzájuk passzoló szószokra, valamint tartós tejre van a legnagyobb szükség, de tekintettel a közelgő gyermeknapra a hűtést nem igénylő édességeket is örömmel fogadják és osztják majd ki.

Az adományok a gyűjtést követő hetekben az egyes áruházak környékén működő karitatív szervezetek közreműködésével kerülnek majd rászorulókhoz. Kapnak belőle többek között gyermekotthonok lakói, idősgondozásban élők, nagycsaládosok és egyszülős családok, fogyatékkal élők, hajléktalanok és tanodák növendékei és kistelepüléseken élő, rászoruló emberek, családok is.

A közlemény felidézi, hogy a tavaly tavaszi kétnapos akció minden egyes percében 88 kiló felajánlás érkezett, akkor tartós tejjel segítettek a legtöbben. Budapest és Pest vármegye után Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Bács-Kiskun vármegyék vitték a prímet.

Az akcióban részt vevő áruházak listája itt érhető el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Borzasztó szerencséje volt  - beszélt a túlélőről a verőcei polgármester a hajótragédia után

"Borzasztó szerencséje volt" - beszélt a túlélőről a verőcei polgármester a hajótragédia után

Fejsérülést, kulcscsontsérülést, sebeket, zúzódásokat szenvedett az a férfi, akinek sikerült kiúsznia a szombat éjjeli verőcei hajókatasztrófa után. A polgármester szerint hatalmas szerencséje is volt.

A német gazdaság vagy a válogatott pörög majd jobban az Eb-n?

A 2006-os labdarúgó-világbajnokságra tündérmeseként emlékeznek vissza Németországban, a válogatott bronzérme mellett a gazdasági hatások miatt is. Sokan hasonlóban reménykednek idén nyáron is, ám sok mindentől függ, hogy a tündérmese megismétlődik-e.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Kína megfenyegette a nyugati országokat: jön a megtorlás

Kína megfenyegette a nyugati országokat: jön a megtorlás

Kína jelezte, hogy az USA és az EU által bevezetett kereskedelmi korlátozások megtorlásaként dömpingellenes vizsgálatot indít az európai és amerikai vegyianyag-behozat területén. A kereskedelmi minisztérium vasárnap bejelentette, hogy vizsgálja a fogyasztói elektronikai és autóiparban széles körben használt hőre lágyuló polioximetilén-kopolimer behozatalát az EU-ból, az Egyesült Államokból, Japánból és Tajvanról.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×