eur:
392.97
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Gyorshajtás. Forrás: Getty Images
Nyitókép: Michael Dunning/Getty Images

Gyorshajtók, figyelem: kiderült egy nagy titok

Számos oka lehet annak, hogy valaki túllépi az előírt sebességhatárt, most azonban szakértők szedték össze a legfontosabbakat, sőt, tanácsot is adnak.

Pszichológusok vizsgálták, miért lehet annyira csábító a gyorshajtás - írja a Traffix.hu a The Conversation magazin cikke alapján. Eszerint a négy leggyakoribb ok:

1. Annak az illúziója, hogy gyorsabban odaérünk

A gyorshajtáshoz fűződő egyik legnagyobb mítosz, hogy időt lehet vele spórolni - írja a lap. Valójában a sofőrök túlbecsülik, mennyi időt lehet gyorsabb vezetéssel megtakarítani. Egy vizsgálat során, amelyben GPS-rendszereket szereltek fel a résztvevők autóira, a sofőrök átlagosan két perc utazási időt takarítottak meg hetente azzal, hogy gyorsabban hajtottak a megengedettnél.

2. A gyorshajtók természetüknél fogva kockázatvállalóbbak

Egyes járművezetők nagyobb valószínűséggel száguldoznak, mint mások. A visszaesők nagyobb valószínűséggel férfiak, fiatalabbak vagy korábban balesetben érintettek. Azok a járművezetők, akik hajlamosak az impulzusok hatására cselekedni, és változatos, „izgalmas” élményeket keresnek, vagy azok, akik hamarabb dühbe gurulnak, agresszívak, szintén nagyobb valószínűséggel száguldoznak. Ez azért van így, mert ezek a személyiségjegyek általában véve, és nem csak a volán mögött, összefüggenek a kockázatos viselkedéssel.

3. Társadalmilag elfogadhatónak tartják a gyorshajtást

Azok a vezetők, akik általában gyorshajtanak, rendszerint úgy vélik a kutatók szerint, hogy ez társadalmilag elfogadható, és vannak olyan barátaik, családtagjaik, akik szintén rendszeresen gyorsabban mennek a megengedettnél. Ezek a járművezetők azokhoz képest, akik nem száguldoznak, kisebb valószínűséggel tartják kockázatosnak a gyorshajtást, kis esélyt látnak arra, hogy elkapják őket vagy balesetet szenvednek.

4. A gyorshajtás reakció is lehet valamilyen hatásra

A gyorshajtás másik fontos tényezője, hogy mi történik éppen a sofőrökkel, illetve hogyan érzik magukat. A késés vagy a váratlan késések miatti időnyomás gyorsabb sebességhez vezethet. A gyorshajtás része lehet az agresszív vezetési stílusnak, a frusztráló vezetési helyzetekre adott agresszív reakciónak, vagy olyasminek is, ami azelőtt történt, hogy a sofőr autóba ült.

Mit tanácsolnak a szakértők gyorshajtás ellen?

A pszichológiai szaklap különböző tanácsokat is megfogalmazott azok számára, akik a jövőben szeretnék elkerülni a nem tudatos, vagy éppen nagyon is szándékos gyorshajtást:

  • tervezzük meg az útvonalat, hagyjunk több időt a váratlan késések esetére;
  • hosszú utaknál iktassunk be szüneteket, ez segít csökkenteni a fáradtságot, frusztrációt;
  • ka mégis késésben vagyunk, inkább telefonáljunk, szóljunk, hogy késni fogunk;
  • vegyük figyelembe a baleseti kockázatokat, az esetleges balesetekben a súlyos sérülések nagy valószínűségét;
  • legyünk tisztában azzal, hogy ünnepek környékén megnövekszik a sebesség-ellenőrzések száma, bárhol és bármikor belefuthatunk;
  • használjuk a járművünk vezetőtámogató rendszereit (ha vannak) például az intelligens sebességasszisztenst, vagy más olyan rendszereket, amelyek tanácsot adnak, szabályozzák a sebességet.

A szakértők a gyorshajtáshoz vezető frusztráció, düh kezeléséhez is próbálnak segítséget nyújtani:

  • gondoljuk át a helyzetet, kérdezzük meg magunktól, hogy számít-e, ha késünk;
  • összpontosítsuk a figyelmünket, helyezzük előtérbe saját és utasaink biztonságát, testi épségét, valamint a körülöttünk közlekedőkét;
  • vegyük figyelembe a gazdaságosságot, ugyanis a sebességkorlátozás betartása jellemzően kevesebb üzemanyagot fogyaszt;
  • változtassunk útvonalat, használjunk olyan navigációt, ami nyomon követi a becsült érkezési időt;
  • mérlegeljük, hogy a viselkedésünk hogyan befolyásolja mind az utasainkat, mind a többi járművezetőt;
  • legyünk tudatában annak, hogy az útnak indulás előtti érzéseink valószínűleg befolyásolják a vezetési szokásainkat.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×