eur:
385.41
usd:
354.64
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia
Driving car at motorway at high speed
Nyitókép: Darwel/Getty Images

Melegíteni vagy sem - Ausztriában komoly büntetést kaphat, ha így indul el az autójával

Jót tesz a motornak, ha az indulás előtt alapjáraton melegítik? Ezt a kérdést válaszolja meg egy szaklap.

Pár éve, jó, mondjuk a 90-es évekig, még macerás volt télen elindulni az autóval. Manuális szívatót felhúzni, kicsit talán pumpálni, az idősebb autósok emlékeznek még erre. Manapság viszont az autók már pöcre indulnak.

A kérdés, hogy vajon van értelme percekig egy helyben állva járatni a motort? Ausztriában súlyos büntetés jár azért, ha valaki huzamos ideig helyben járatja a motort.

2018-ban egy klagenfurti autós 55 eurós (20 ezer forint) büntetést kapott, mert indulás előtt hosszan járatta a motort. Az ÖAMTC (osztrák autóklub) szerint a sofőrnek még szerencséje is volt, mert általában 100-200 eurós büntetést szoktak kiszabni ezért, de elvileg akár 5000 eurós (1,8 millió forint) bírság is járhatna. Az ok, a környezetszennyezés.

A lényeg azonban az, hogy a mostani autóknál semmi szükség a melegítésre. Olyannyira nincs, hogy maguk az autógyártók is felhívják erre a figyelmet a felhasználói kézikönyvekben. A mai motorok üresjáratban nagyon lassan melegednek, menet közben viszont hatékonyan és gyorsan üzemi hőmérsékletre kerülnek. Azt sem árt tudni, hogy a mai modern motorolajok kenőképessége hidegen is jó, nem marad kenés nélkül a motor hidegüzemben sem.

Az üzemi hőmérséklet eléréséig érdemes kerülni a magasabb fordulatszámon az erős gyorsítást,

vagy éppen az alacsony fordulatszámon történő erős terhelést. Azt azonban nem ajánlják, hogy a motor indítása után egyből induljunk. Érdemes mondjuk fél-egy percet járó motorral várni, de ez nagyjából annyi, mint amikor beköti magát az ember, majd ellenőrzi a műszereket - tartják a szakemberek akkor, amikor nulla fok körül van a hőmérséklet.

Mindez részletesen a vezess.hu videójából derül ki.

Címlapról ajánljuk
Ajatollah: “szerencsétlen baleset” az iráni elnök halála - vannak, akik örülnek most
Tudósítónktól

Ajatollah: “szerencsétlen baleset” az iráni elnök halála - vannak, akik örülnek most

Hétfő délelőttre az iráni vezetés megerősítette, hogy valóban életét vesztette egy helikopter-katasztrófában az ország elnöke és miniszterelnöke. Bár azonnal találgatások indultak meg az idegenkezűségről, Irán legfőbb vallási vezetője „szerencsétlen balesetnek” nevezte a történteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Reagált az izraeli miniszter arra, hogy elfogatóparancsot adhatnak ki Benjamin Netanjahu ellen

Reagált az izraeli miniszter arra, hogy elfogatóparancsot adhatnak ki Benjamin Netanjahu ellen

Erkölcsi vakság egy sorba állítani az izraeli vezetőket és a Hamász palesztin terrorszervezet vezetőit - írta Beni Ganz izraeli miniszter, a hadikabinet tagja hétfőn X (volt Twitter) fiókjában, válaszul annak lehetőségére, hogy a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adhat ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter, Jahja Szinvár, a Hamász gázai vezetője és Mohammed Deif, a Hamász katonai szárnyának főparancsnoka ellen.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×